Summering av läsning 2021

Det är svårt att utse favoriter, men om jag skulle säga vilka två böcker som jag tyckt bäst om 2021 skulle jag säga Den sista migrationen av Charlotte McConaghy och Em av Kim Thúy.

Två favoriter 2021.

Tillåter jag mig säga fler blir det liksom ingen hejd. Det är för många bra, för svårt att välja. Så jag nöjer mig med att säga att det varit ett bra läsår. En del läsning som mest känts duktig, men också en hel del bra.

Jag postar ett collage av lästa böcker varje månad på Instagram och här är ett collage av collagen. Alla lästa böcker 2021, alltså. (Några försedda med text som Läst i januari och Läst i april, det gäller just deras ruta alltså, som är svår att se gränserna på…)

Man kan också se alla lästa böcker här: Läst i bild 2021 eller på Goodreads.

Antal lästa böcker totalt, per ålderskategori och med Sander

Mot slutet av året visade Goodreads en totalsiffra som var väldigt nära 100, vilket gjorde att jag spurtade tills siffran faktiskt var 100. Men sedan, när det var för sent att korrigera, upptäckte jag att Goodreads måste ha räknat fel på något sätt. För hur jag än kontrollerar får jag antal lästa böcker 2021 till 99. Det är ju inte fy skam det heller, förstås. I den siffran räknas allt. Jag har t.ex. läst 5 bilderböcker och 8 Novellix-novellböcker som ingår.

Jämfört med tidigare år ligger jag bra till:

Fördelningen per månad såg ut så här:

Totalt 99 böcker alltså, fördelat på 94 vuxenböcker, 35 barn- och ungdomsböcker, 5 bilderböcker och 3 seriealbum/grafiska romaner.

Egentligen säger uppdelningen inte jättemycket, i och med att vuxenböckerna inkluderar 8 Novellix-novellböcker och barn- och ungdomsböckerna inkluderar allt från väldigt enkla böcker till rejäla ungdomsromaner, så mer rättvisande vore kanske att bokföra antal lästa sidor? Jag vet inte om datat finns på alla böcker jag läst, förstås, men Goodreads summerar till 22 038.

Jag har läst 21 böcker högt för Sander, varav 4 bilderböcker och 17 som räknas till barn- och ungdomsböcker. Av dessa är mina solklara favoriter Spökhunden Buster – Mysteriet på kyrkogården av Tobias Söderlund och Sagan om den underbara familjen Kanin och mumiens återkomst av Jonna Björnstjerna.

Böcker jag högläst för Sander (räknar endast om vi läst ut dem tillsammans, har påbörjat några till).

Format

Pappersböcker: 87 st
E-böcker: 11
Kombinerad e-och-ljudbok: 1 (i en barnbokapp med Sander)

Lite färre e-böcker än jag väntade mig, särskilt nu när jag har läsplattan, men e-böcker är ju liksom min backupmetod och det råder sällan brist på pappersböcker jag råkat skaffa eller reservera på biblioteket. Jag har en lång lista på bibliotekets webbsida med e-böcker jag vill låna, eftersom det är så himla fint att kunna få tag i böcker bums och gratis, men jag ser nu att jag bara läst 3 bibliotekslånade e-böcker! En fick jag och resterande 7 är sådana jag köpt för att jag antagligen behövde dem bums och de inte fanns på biblioteket.

Anskaffning

Bibliotekslån: 47 st
Köpt: 29 st
Fått: 12 st
Annat: 11 st

Nästan hälften bibliotekslån alltså och det är ju det bästa, tycker jag.
Jag har nog bokfört lite olika, ibland sätter jag “annat” när jag t.ex. plockar en äldre bok ur Sanders bokhylla och andra gånger “köpt” för att jag vet att jag köpt den för några år sedan.

Kvinnlig/manlig författare

Kvinnlig författare: 59 st, ca 60%
Manlig författare: 38 st, ca 40%
En av varje: 2 st

Det är ingen överraskning att jag läser fler kvinnliga författare, men i år var det ändå mer jämnt. I barn- och ungdomskategorin blir det fler män, ca 55%.

Språk

Svenska: 88 st
Engelska: 11 st

Av de engelska är 7 vuxenböcker, 2 grafiska romaner och 2 barn- och ungdomsböcker som jag läst själv – jag läser ju alltid på svenska med Sander.

Jag läser ju helst på engelska om det är originalspråket, men det blir inte alltid så.

Ursprungsländer

2021 var året då jag på allvar försökte läsa böcker från fler länder. Det blev 24 länder, varav 15 nya.

Sverige: 49 st
Storbritannien: 13 st
USA: 7 st
Australien: 5 st
Norge: 4 st
Japan: 2 st
Nigeria: 1 st
Danmark: 1 st
Frankrike: 1 st
Grönland: 1 st
Nederländerna: 1 st
Island: 1 st
Ryssland: 1 st
Egypten: 1 st
Indien: 1 st
Chile: 1 st
Brasilien: 1 st
Kenya: 1 st
Vietnam: 1 st
Kazakhstan: 1 st
Botswana: 1 st
Argentina: 1 st
Angola: 1 st
Laos: 1 st

Jag har upprättat en sida Läsa jorden runt, där man kan se hur det går. Just nu har jag läst 43 av de 195 länder som finns i appen Skratch, där jag “färglägger” lästa länder.

Lästa-länder-kartan vid årsskiftet 2021/2022.

Innan jag startade utmaningen och kartfärgläggningen bestämde jag att min startpunkt var att jag läst 28 länder, dvs de jag kunde komma på att jag läst något från. Under 2021 läste jag alltså 15 nya länder. Böckerna jag valde är dessa:

Böckerna i den ordning de lästes, med favoriterna fetmarkerade:

 1. Grönland: Homo sapienne av Niviaq Korneliussen
 2. Nederländerna: Alaska av Anna Woltz
 3. Island: Ärr av Auður Ava Ólafsdóttir
 4. Ryssland: Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij
 5. Egypten: Tjuven och hundarna av Naguib Mahfouz
 6. Indien: Under mangoträdet av Vaikom Muhammad Basheer
 7. Chile: En oväntad sommar av Isabel Allende
 8. Brasilien: Alkemisten av Paulo Coelho
 9. Kenya: En dag ska jag skriva om den här platsen av Binyavanga Wainaina
 10. Vietnam: Em av Kim Thúy
 11. Kazakhstan: Almaty-Transit av Dana Mazur
 12. Botswana: The Screaming of the Innocent av Unity Dow
 13. Argentina: Torsdagsänkorna av Claudia Piñeiro
 14. Angola: Sällskapet för ofrivilliga drömmare av José Eduardo Agualusa
 15. Laos: Mother’s beloved av Outhine Bounyavong

Jag hade inget uttalat mål för 2021, men jag tänkte att ett nytt land per månad vore fint. Och det gick ju bra.

Jag kommer fortsätta läsa nya länder 2022, men jag kommer aldrig bli klar med hela världskartan. Det får duga när den ser lite mer färglagd ut. :)

Nobelpristagare

Ett annat mål jag har är att läsa minst en ny nobelpristagare per år. I år blev det två: The Hanging Garden av Patrick White och Tjuven och hundarna av Naguib Mahfouz. Tyckte dock inte särskilt bra om någon av dem. Har inte läst 2021 års pristagare Abdulrazak Gurnah ännu, men det hoppas jag blir av 2022!

Bokcirkelböcker

Bokcirkeln Veganbokprat har fortsatt med cirka en bok varannan månad, även om ett par träffar fick bli online under 2021.

Dessa 6 läste vi 2021:

#24 Törnrosor av Stephen och Owen King
2021-01-28 online på Facebook

#25 Ett år av vila och avkoppling av Otessa Moshfegh
2021-03-25 online på Zoom

#26 Przewalskis häst av Maja Lunde
2021-06-07 med picknick i Svandammsparken, Midsommarkransen

#27 En dag ska jag skriva om den här platsen av Binyavanga Wainaina
2021-08-30 på Easy Vego

#28 Em av Kim Thúy
2021-09-26 med promenad till Vintervikens trädgårdscafé för lunch och fika

#29 Terapeuten av B A Paris
2021-11-22 med julbord på Wärdshuset Ulla Winbladh

(siffran är löpnummer från bokcirkelns start, så vi har alltså läst 29 böcker nu)

Min favorit, inte helt oväntat eftersom jag angav den som favorit för hela året, var Em av Kim Thúy. Jag tyckte inte så bra om En dag ska jag skriva om den här platsen och Ett år av vila och avkoppling, men Przewalskis häst var riktigt bra och Sleeping beauties och The therapist bra. Det är väldigt kul att ha bokcirkeln och vi har blivit ett trevligt gäng som återkommer till träffarna.

Tankar om läsning 2022

Jag kommer fortsätta försöka läsa böcker från olika länder och se till att få med minst en nobelpristagare. Bokcirklandet hoppas jag fortsätter lika trevligt som det gjort. I övrigt hoppas jag mest på njutbar läsning rent allmänt.

Jag satte samma läsmål på Goodreads som för 2021, nämligen 50 böcker. Det kan ju tyckas för lite, när jag just läst 99, men jag vill verkligen lyckas med målet. :) Om jag skulle hitta orken till skrivande och försumma läsningen till förmån för skrivandet skulle jag dessutom bara tycka det var bra, så jag vill inte sätta ett alltför högt läsmål. Eller om jag skulle må sämre och inte orka läsa så mycket…

I vanlig ordning finns det massor av böcker att se fram emot och jag har nu börjat med nästa bokcirkelbok.

Jag postar kontinuerligt om lästa böcker på @helenaferry på Instagram, så kolla där om du är nyfiken. :)

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.