Mitt 2021 – det som var bra

Som julhälsning brukar vi skriva en årssammanfattning och layouta ihop med lite bilder. För 2021 blev det ingen sådan, dels på grund av bristande ork och dels på grund av opepp på grund av skitår… Ingen blev därför mer förvånad än jag själv då jag slängde ihop en fotobok om 2021. Vad hände där..? :) Eller, jag vet vad som hände: Jag blev inspirerad när vi bläddrade fina fotoböcker hemma hos Emma (Jonas syster) och Johannes och lyckades faktiskt släppa mina tidigare väldigt tunga krav på hur en fotobok ska vara. Att släppa krav är ju något jag fått öva på de senaste månaderna… Så jag laddade ner en mobilapp och lade in bilder från telefonen + från familjefotograferingen. En supersimpel app med begränsade layouter och möjlighet till ett textfält på ett fast ställe per sida. Långt ifrån så coolt och avancerat som fotoböckerna jag brukade göra, men bättre än inget, eller hur? Det stora jobbet låg i att välja ut bilder och att sen gallra bort eftersom jag valt alldeles för många (det hade gått att beställa boken när jag lagt in allt, men det hade kostat typ tretusen spänn…). Och det kändes mindre betungande när jag kunde göra det på mobilen t.ex. på en resa med pendeltåget då jag annars inte skulle ha fått något gjort.

Givetvis hittade jag lite fler bilder jag hade velat ha med efter att jag klickat på beställ. Bilder jag fått från andra och därför inte fanns med i mobilflödet + köpta bilder från åkattraktioner på Grönan, t.ex. Men det får vara okej. Det var ju liksom inte meningen att bli perfekt eller att kräva jättemycket eftertanke. Jag fick iväg beställningen fort och kunde lägga projektet åt sidan, så skönt!

Jag har redan börjat välja bilder från 2020 också… För om det är såpass enkelt ändå kanske det går att göra fotoböcker för de missade åren också. Det vore faktiskt väldigt kul att ha.

2021 har som sagt varit ett skitår, men i fotoboken är fokus på det som varit bra. Jag bestämde mig för att inte se det som förljuget (ni vet sådär som det kan kännas när man har det skitjobbigt men ändå postar fina bilder på nätet…) utan mer som ett sätt att reclaima året och faktiskt se att det funnits ljuspunkter också. Det kändes bra.

Så jag tänkte lista några bra saker här också och visa ett collage med bilder från året. En liten enklare variant på årssammanfattning. Ganska random och det finns såklart mer som kunde ha fått vara med, men jag släpper kraven på kompletthet och perfektion…

Ljusglimtar 2021 – dålig kvalitet, sorry, men jag använde en onlinetjänst som visst ville ha betalt för att jag skulle få spara collaget och jag orkade inte göra om det någon annanstans, så jag bara screenshottade förhandsgranskningen…
 • Jag har fortsatt med fågelskådning. Kommer göra ett särskilt inlägg om det.
 • Odling och växter har fått mycket fokus. Jag sådde egna palettblad (Wizard Rose) och har samlat olika aroider. Roligt med växter! På balkongen hade vi i år tomater, plocksallad och en solros som Sander sådde i skolan.
 • Det blev några lopp sprungna, även om löpningen också har legat i träda under delar av året.
 • Vi har träffat kusinerna i Upplands Väsby en hel del. Roligt att följa de små tvillingarna som utvecklas mycket nu. De har lärt sig gå (rejäl fart på dem nu!) och börjat prata en del (ingen bild på dem dock, då vi håller dem privata).
 • Bokcirkeln har fortsatt träffas med samma frekvens som tidigare, även om ett par träffar skett online. Det är verkligen ett bra kärngäng nu som återkommer plus lite nya inhopp ibland. Kul!
 • I somras vågade vi träffa far- och morföräldrar lite mer ordentligt efter covidvaccin och så. Vi firade midsommar med blandat väder – strålande sol ena stunden och ösregn nästa – med mina föräldrar på Näsudden och Ava testade hopptornet nära farmor och farfar i Oskarshamn.
 • Vi åkte på en weekendresa med tåg till Göteborg. I väntan på lite rejälare tågsemestrar igen… Vi fick till en heldag på Liseberg, besökte Slottsskogen, Universeum m.m.
 • Jag gjorde några egna fina utflykter med geocaching, fågelskådning och liknande.
 • Ingela överraskade mig totalt med ett kryptiskt uppdrag med okänd avsändare… som ledde mig till henne, ett escape room och ett restaurangbesök.
 • Vi fick tillfälle att besöka gulliga Trosa i och med att Ava skulle hälsa på sin kompis som har sommarställe där.
 • Jag paddlade Kungsholmen runt, som jag velat göra ett tag. :)
 • På min födelsedag bjöd familjen på vandring på etapp 1 av Sörmlandsleden. Fin present att de ställde upp!
 • Vi fick en fin vecka på Öland! Knasigt ombytligt väder, men som jag sagt så ofta förr: Öland är fint i alla väder. Vi besökte Lindreservatet för första gången och jag fick en fin egen fågelskådardag i Beijershamn. Jag ville inte åka hem…
 • Jag har hängt på landet med Malin några gånger, fina helger med skrivande och bad.
 • På veganfronten har vi fått Risifrutti, Cheez Doodles, Kexchoklad, äppelcroissant och tre sorters cookies på Espresso House, KitKat, Lindts Hello-choklad, Dumledryck (lite för söt för mig…) och en massa mumsiga nya Anamma-produkter (ny fräsigare korv och burgare, flera färdigrätter varav bolognesen är min favorit) m.m. Yay!
 • Sander fyllde 9 år och Ava 13 år och vi hade diverse firanden såklart.
 • Även om det blivit ganska sällan under ett år som detta har jag flera fina vänner som jag träffar ibland.
 • Sander har utökat sin gaming-setup. :) Han har nu gamingstol, skärm, tangentbord och mus som lyser i olika färger och LED-lights-list m.m.
 • Sander har kört på med fotboll (många träningar och matcher) och Ava med teatern.
 • Vi har firat även mindre högtidsdagar. Alla hjärtans dag, pi day, påsk, kanelbullens dag, advent…
 • Jag har klarat av att läsa mycket under året, även mot slutet när det annars varit knackigt med orken. Och båda barnen gillar att läsa manga! Och Ava har börjat läsa Hungerspelen. :)
 • Barnen fick presentadventskalendrar i år. Lätt att fylla Avas i och med att hon fick hål i öronen som tonårspresent (fyllde ju 13). Men aldrig mer att jag köper en sån med så begränsat format för presenterna – det var en sån där DIY-kalender från Flying Tiger och grejerna kunde vara max 6x6x6 cm, gaaah. Det var ju däremot jättebra för några år sedan när de fick Pokémonfigurer som hade rätt storlek. Eller, jag får nog ta tillbaka lite, de där kalendrarna är egentligen inte så bra eftersom man ser in till andra luckor och desto fler som öppnas desto mer faller kalendern sönder och innehållet i de oöppnade luckorna ramlar ut om man inte tejpar massor… (nu får jag sluta klaga, detta är ju den positiva årssammanfattningen, haha).
 • Vi fick en mysig jul i Nyköping och nyår i Upplands Väsby.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.