Hoppa till innehåll

Öland med familjen 2023

Efter Idre hade vi en heldag hemma för att tvätta och packa om. Sen bar det av på nästa resa! Första anhalten var hos Jonas föräldrar i Oskarshamn, där vi sov en natt.

Oskarshamn, tisdag 18 juli

Vi käkade pizza med Ingbritt och Janne, vilket nästan blivit tradition, eftersom det finns en pizzeria med väldigt goda veganpizzor i Oskarshamn. (Pizzeria 3 vänner om någon undrar, det finns en veganmeny uppsatt i restaurangen, men den är inte med på webben av någon anledning.)

Det har blivit närapå tradition att ta en kvällspromenad till Ernemar som ligger fint vid havet i närheten av svärföräldrarnas hus. Den här gången blev det jag och Jonas som gick och jag hade såklart med mig kameran för att passa på att fota en och annan fågel – roligast var att fota en ejder för första gången, men jag fick bättre bilder på Öland sen. Vi gick också en ALC-runda (geocaching) där. Utöver fåglar såg vi också minst tre urgulliga minkbäbisar!

Mot Öland via Kalmar, onsdag 19 juli

Så bar det äntligen av till älskade Öland som jag längtar till hela året! Vi mellanlandade en stund i Kalmar och lunchade på Taco Bar, samt handlade lite.

Till slut kom vi äntligen fram till Neptuni camping i Byxelkrok. Oj, vad mycket folk det var! Alla elplatser var slut och det fanns knappt enkla tältplatser ens … vi fick hjälp att hitta en plats lite längre bort än vanligt, precis bortom villavagnarna, där vi hade ett eget bord, men tyvärr låg precis vid vägen och hade utsikt in i en villavagn, men men, vi var glada att få en plats över huvud taget.

Det var skönt när tältet var på plats och vi äntligen var framme på riktigt. Vi välkomnades med en konsert med ett charmigt coverband på en campingplats. Antagligen samma band som vi såg där förra året?

Så blev det en kvällspromenad med glass, stenkastning och solnedgång. <3

Lyckesand, Långe Erik och Borgholm, torsdag 20 juli

Vi lyckades göra så där som vi brukar, vi åkte till Lyckesand för att bada och kom fram precis när det började regna … Eller tja, det blev väl faktiskt lite bättre nu, eftersom vi hade planerat att äta korv från kiosken där först och det gjorde vi under tak medan badgästerna ivägjagade av regnet tågade förbi mot sina bilar. Sen var det faktiskt uppehåll så att vi hann ta ett dopp, men inte kändes det stabilt, inte … Inte så varmt eller skötn heller, kanske … så det blev ett snabbt dopp. Sen åkte vi bil och klurade på nästa steg. Det blev en tur upp till norra udden, där det var väldigt fullt med bilar! Vi gick ut på stranden och fick en regnfri stund där och familjen hävdar att jag var förlorad i en halvtimme eftersom jag råkade få syn på lite spännande fåglar, medan jag tycker att det kändes mer som tre minuter … oops! Här såg jag massor av ejdrar och storskrakar och fick ett nytt fågelfotokryss: mindre strandpipare. Mycket nöjd!

Sen kom det regn såklart och vart skulle vi ta vägen då, månntro … tja, Borgholm, kanske? Så det blev en sväng på stan där (jag köpte Wuthering heights på Borgholms bokhandel) och middag på Pappa Blå, som vi brukar besöka.

Blå Jungfrun och Långe Erik, fredag 21 juli

Vi fick lite ändrade planer. Jonas hade bokat en överraskningsutflykt till Blå Jungfrun på min födelsedag, den 22 juli. Men den båtturen blev inställd pga väder och vi fick i stället åka på fredagen. Och det gick ju bra det med. Jag har velat åka tillbaka dit sedan jag och Jonas gjorde det innan barnen!

Vi fick en jättefin dag på ön! Faktiskt riktigt bra väder och en fin vandring längs leden Jungfrun runt. Jag loggade öns samtliga tre geocacher – en trad, en virtual och en earthcache, och gjorde ett tappert försök att fota vad vi tror var en havsörn (guiderna berättade när vi anlände att den synts över ön), men räknade inte försöket som ett godkänt fågelfotokryss, tyvärr. Vi besökte grottor (Jungfrukammaren och Kyrkan), gick i labyrinten, såg jättegrytor och fina stenstränder.

På kvällen blev det en tur till Långe Erik igen, men nu tog vi oss faktiskt ända ut till fyren, vilket vi inte gjorde förra gången. Satt och drack te och beundrade solnedgången.

Födelsedag med minigolf, 2D-café m.m., lördag 22 juli

På lördagen fyllde jag 43 år! Jag blev firad på morgonen med sång och paket. Jag fick: presentkort på Interflora, penna med uggla, tre chokladkakor (banan, tranbär, havssalt), karta över Jämtlandstriangeln, vattenreningsfilter Katadyn BeFree och ett pusselspel (+ såklart gårdagens Blå Jungfrun-resa …).

Det var lite sämre väder och vi tog dagen som den kom. Bra att kunna sitta och läsa under skärmen på tältet. :) Vi lunchade på campingen och sen tog vi en tur. Vi besökte 2D-Café Kex på Mellböda gård, som vi hört talas om. Kul miljö och god paj! Sen började det regna när vi ville spela minigolf, så vi åkte en sväng … kanske kolla in Hornsjön? Det var visst ett lopp där, Hornsjön runt! Men parkeringen var full och regnet hotade, så det blev tyvärr inte att kolla in Hornsjön. Men sen blev det minigolf i alla fall, på en för oss ny bana i Löttorp. Födelsedagsbarnet fick vinna och allt. :) Efter det blev det middag på Kvarnen, som också var ny för oss. Trevligt! Sen fick vi en fin kvällsstund vid raukarna i Byrum innan vi återvände till campingen.

Favoritstranden vid Bergraset, söndag 23 juli

Så var det redan sista dagen … Jag var väldigt glad att vi fick till ett fint strandhäng på bästa stranden vid bergraset i Fornbo. Även i år blev det årets bästa bad! Vädret var snällt, så att vi faktiskt stannade en stund. Badade, läste, hittade fina stenar … Så glad att vi fick till det!

Sen flög vi lite drake bortåt Neptuni ängar och så blev det lite stros i hamnen med glass.

Hejdå Byxelkrok, måndag 24 juli

Så var det redan dags att packa tältet och lämna Byxelkrok. Vi fick till en traditionsenlig hamburgermåltid på Englunds till sist, de hade inte fått in veganburgaren tidigare, men just dagen vi åkte kom den.

Sen åkte familjen till Oskarshamn för att hänga lite mer hos farmor och farfar och jag lämnades av för egna äventyr på Öland. Men mer om det i ett annat inlägg.

Publicerat iVardagsliv

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *