Lolita

Professor Humbert hyr ett rum hos den olyckliga, paranoida och kärlekskranka änkan Charlotte Haze. Charlotte faller pladask för honom, men själv är han mer intresserad av hennes vackra fjortonåriga dotter, Lolita… Han går till och med med på att gifta sig med Charlotte, som han knappt står ut med, bara för att få ha Lolita i sitt liv.

Professor Humbert är en riktigt, riktigt dålig man. Till en början kände jag bara att jag aldrig någonsin skulle kunna bli särskilt engagerad i filmen eftersom jag inte skulle kunna önska honom välgång (fjorton, liksom!!), men till slut blir det så skruvat att jag börjar heja på honom i alla fall. :) Man får se honom försätta sig i den ena ohållbara situationen efter den andra; visst får han till det med Lolita (även om inte mycket fick visas när filmen kom 1962), men det är inte lätt att vara dålig och problemen tornar såklart upp sig, bland annat i form av Peter Sellers som spelar en märkligt irriterande karaktär som också tycks ha ett osunt intresse för Lolita.

Svartvitt, gammaldags oskyldigt, spektakulärt och klart sevärt.

FilminfoIMDB: Lolita
Regissör: Stanley Kubrick
År: 1962
Omdöme (1-5): 4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.