Hoppa till innehåll

Hedersmordet på Pela

Minns ni hedersmordet på Pela som för några år sedan fick uppmärksamhet i media? Pela Atroshi kom från Kurdistan till Sverige med sin familj 1995. Hon vande sig mer och mer vid det svenska sättet att leva, men männen i hennes familj accepterade det inte. När ryktesspridningen börjat, falska rykten som nådde ända till övriga släkten i Irak och Australien, var problemet enormt. De fick henne att gå med på att åka hem till Kurdistan och gifta sig, ett vanligt sätt i den islamiska kulturen att lösa problem med kvinnor. I stället blev hon skjuten till döds av sin farbror. Vittne till mordet blev hennes lillasyster Breen, detta för att pappan och hans bröder ville skrämma henne till lydnad. Breen reagerade precis tvärt emot och kom så småningom att vittna i svensk domstol och få farbröderna dömda till livstids fängelse.

Det här är Breens berättelse. Hon berättar om livet i familjen Atroshi och vi får en bakgrundshistoria som gör att man kan förstå varför ett hedersmord kan motiveras i den kurdiska kulturen och i familjen Atroshi. Breen poängterar att kulturen och religionen är rätt, men männen tolkade den fel. Det är aldrig rätt att döda, problem kan alltid lösas på andra sätt. Pela hade ju till och med gått med på att gifta sig.

Breen lever nu i Sverige med skyddad identitet, under ständigt dödshot från sin familj. En dag vill hon gifta sig, med en kurdisk man i Sverige. En bra kurdisk man ska, enligt Breen, kunna ta till sig delar av den svenska kulturen och modifiera traditionella tolkningar efter det moderna livet. Breen vill behandlas med respekt, men bli ordentligt omhändertagen. Hon säger:
“I Sverige säger fruar till sina män:
– Nu går jag.
Då säger mannen.
– Hej då.
Men jag vill säga så här till min man:
– Går det bra att jag går nu?
Och då ska han svara:
– Breen, det går bra. Vart går du? När kommer du tillbaka? Ska jag följa dig dit eller ska jag hämta dig?”

Det är en hemsk berättelse. Breen växte upp med stor respekt för männen i familjen, lydde dem tveklöst och gjorde sitt bästa för att de skulle ha det bra. Hennes liv krossades den dag dessa män sköt storasystern. Breen, som är van att leva med en stor skara släktingar, är nu ensam i Sverige och har velat ta sitt liv många gånger, men tänkt om: Pappas släkt ska inte få som de vill. Nu lever hon för både sig själv och för Pela, vars liv togs ifrån henne för tidigt.

Boken ger mycket intressant läsning och man får lära sig mycket om den kurdiska kulturen och religionen. Det är en intervjubok, vilket gör att många kapitel är mer eller mindre talspråk citerat rakt av. Jag hade nog hellre velat ha den omformulerad till smidigt språk, men så är jag ju lite av en språkpolis också. Jag har väldigt svårt att läsa ineffektivt formulerade texter utan att reagera negativt. Men Swanberg motiverar det hela med att det ska vara Breens ord på sidorna, Breens och de andra som också intervjuar. Det är en god tanke. Även om jag stör mig på det talspråkliga är boken väldigt spännande att läsa.

BokinfoTitel: Hedersmordet på Pela
Författare: Swanberg, Lena Katarina
Publicerat iBöckerVardagsliv

15 kommentarer

 1. Kurd tjej Kurd tjej

  Jag hoppas breen o hennes mamma Fatima o småsyskonen har det bra nu.När jag läste boken känndes det som hon va min syster.Jag tänker varje dag på henne och på hennes syster breen och fatima.
  jag hoppas pappan o farbrödernas liv blir till ett riktig helvete tills dom dör för sen tar gud hand om det.

  R.I.P PELA

 2. Kurden Kurden

  jag tycker att pela hade fel faktiskt att vara borta en hel månad. och den hennes pappa också hon kunde ha gift sig istället

 3. Dilnia Redar- den andra kurden Dilnia Redar- den andra kurden

  jag tycket att dt var otroligt fel av hennes pappa! pela var en otroligt underbar människa, hon gjorde allt för familjen och kolla vad hon fick tillbaka för det? så länge jag lever kommer pela alltid finnas i mitt hjärta och jag ska återbetätta breens historia för alla! för det är hon värld, om jag hade en dag kvar att leva kulle jag vilja träffa breen,

  ha det bra!
  rest in peace.. Pela!

 4. malva malva

  Jag tycker att Pelas pappa gjorde fel han bodde tänka jag kan aldrig glömma Pela och Breen men jag undrar också vf inte Breen träffar sin mammaMalva

 5. hama hama

  Jag förstår inte hur dum kan en människa vara?!!! Hur kunde en pappa gå med på att brodern ficka ta hans dotters liv? I hans eget hus!! Jag är en kurd tjej men jag fattar fortfarande inte den äckliga kulturen som vi har. Mannen är en Gud. Jag önskar att jag kunde ta hämnd för Pelas död. Jag blev verkligen ledsen och grät mycket när jag läste boken. Det kändes som om jag var Breen och kände hur hon hade kännt då. Jag var chockad i en hel vecka. Som Breen säger man kan lösa problem på massa andra sätt. Jag tycker verkligen att Breen gjorde ett bra jobb att vittna och att farbröderna blev bedömda till livstids fängelse. Pela finns i mitt hjärta. Hoppas Breen, mamman och små syskonen har det bra nu. Och jag önska verkligen att jag kunde träffa Breen någon gång i mitt liv. (L) Sköt om dig Breen (L)

 6. moa moa

  Hej samtliga!
  Jag har själv kurdiska föräldrar och kan med glädje skriva att jag har levt ett västerländskt liv vilket beror nog på att mina föräldrar är demokratiska och värnar om jämlikhet och rätten att bestämma själv. Jag tycker att det är fruktansvärt att en man tar sig makten att styra över kvinnor på det sättet. Jag är insatt i ämnet och har forskat en hel del. Det hemska är att det finns tusentals flickor i Sverige som lever under förtryck dagligen. Jag förstår verkligen inte hur man kan tycka att det är ok att mörda sin dotter/syster eller vad man nu än har för koppling till offret. Boken är väldigt bra och jag sträckläste boken för att jag inte kunde sluta läsa den. Det märks att Breen har blivit lite hjärntvättad, vill bara att hon ska skita fullständigt i de kurdiska traditionerna, finns inget fint med det. Jag hoppas innerligt att Breen har det bra trots omständigheterna. Vill slutligen be alla tjejer som lever under förtryck och våld att bryta sig loss från familjen och den gamla traditionen. Ni har världens möjligheter och det finns hjälp att få. Ta inte skit från någon och det är bara du själv som bestämmer över ditt eget liv. Vila i frid Pela

 7. edita edita

  JAG TYCKER DET ÄR JÄVLIGT DÅLIGT ATT NÅGON PAPPA KAN GÖRÄ SÅ MOT ENS EGEN DOTTER. INSHALLAH PELA KOMMER I PARADISET. JAG HOPPAS HELA FAMILJEN MÅR BRA.

 8. Bauer Atroshi Bauer Atroshi

  Måste bara säga som bror till Pela så förstår ni inte ett dugg det som har hänt. Så snälla skriv inget om andra pappor eller systrar som ni varken känner eller sett i verkligenhet. Era åsikter och ord för pela har absolut ingen betydelse för någon i min familj ska ni veta för ni alla pratar bara strunt och har ingen aning vad ni ens pratar om.

 9. agrin agrin

  Hej!
  Bauer Atroshi vill bara påpeka att ingen kan veta eller äns tänka sig hur det har varit eller hur det kommer vara.. jag beklagar din systers hemska död. ,men sedan måste du förstå att det som har hänt med pela är värre än allt annat jag kan tänka mig i hela denna värld. Det spelar ingen roll om pela var den mest hemskaste männsikan på denna jord inte din pappa, farbror ingen har den rätt att bedömma om hon ska leva eller inte..
  Jag är själv kurd och väldigt stolt, jag läste tidigare att det var nån som sa att breen borde glömma alla kurdiska traditioner för att det inte finns nåt finnt med det?????

  Vet ej vad du har levt för liv, men du måste nog vara den första kurden som säger att det inte är fint med kurdiska traditioner. om du tror för fem öre att hedersmord är en KURDISK tradition så har du fått hellllttt fel bild. Pelas berättelse har fått mig att välja en väg i livet som jag vill inrikta mig på (jobbmässigt). 24 Juni varje år tänder jag ett ljus för pela, och det är nåt ni borde göra också. och samtidigt önskar att alla som hade nånting med hennes mord att göra brinner i helvetet till och med det är för lite det ska finnas ett straff för dessa männsikor som är på en helt annan nivå

  Rest in peach Pela :'(

 10. hej ! jag har träffat pelas pappa agid och vi har pratat med varandra i år 2005 men jag tycker att det som hänt det´mest att pela inte lyssnade på sin familj på massa saker som familji försökte visa bäst väg för hennes liv. men jag tycker inte heller att folk ska skriva om hur familji varit och snackar om andras pappor . det e mycke skilnad mellan deras kultor och religon och heder. i europa finns intre heder alls. jag bklagar sorg för pela . jag hoppas att fatima med sina barn ska ha bra liv.

 11. dondale dondale

  Kära Pela, så dåligt har jag aldrig i hela mitt liv mått, jag önskar jag dog istället för dig och Bren ja önskar jag fick träffa dig o pussa dina fötter för det stora steget du gjort för din systers skull. Jag har gråtit så mycket över er och just nu mår jag riktigt dåligt. Varje gång jag ser dina ögon på bilder, Pelas bild, och vardagsrummet där hon sköts med ett tredje skott så vill jag bara skrika ihjäl mig att syster Pela inte alls hade gjort något fel. Med all respekt för henne även om man är en hora så han inte pappan rätt till att skjuta sin egen dotter. Må du vila i frid älskade Pela.

 12. Elvira Elvira

  Min Kära Syster Pela och Fadime och Kära Breen. Ni är mina ögonsten, Ni är mina diamanter. Om jag kunde ta ner stjärnorna för Erat liv och hjälpa miljontals hundratals tusentals kurdiska, svenska oavsett vilket land så vill jag betala miljoner skatt, jag skulle kunna klättra på högsta berget i världen och ta allt från rika snåla onda kurdiska och elaka män, jag är snygg och jag är världens bästa hora för många dumma kurdiska gammalmodiga män, jag ska manipulera deras hjärtan och fortsätta stödja världens kvinnor som blir offer för hedersmord. Jag har arbetat som erotisk dansare och så länge jag lever, alla rika goda män pussar mina vackra sexiga fötter och mina pengar ska alltid stödja att bidra tjejernas säkerhet. Män som dödar fru, barn och sin egen dotter eller fortsätter våldta eller använda Pedofil beteende må ni ruttna och må gud straffa er för resten i livet i fängelset. Må alla kvinnor i världen klä sig, knulla vem dem vill, dem bestämmer över sin oskuld, dem bestämmer över sin egen kropp och passar inte denna land Er att respektera jämnställdhet och rättvisa vad fan kommer ni och förstör för goda invandrare i denna land? Länge leve Pela, Fadime och Breen. Breen är min gudinna, jag stödjer ditt namn och ingen bonde kurd gubbe kan stoppa mig. Jag stoppar hela hans släkt upp och ner med utbildning, kunskap och positiv reklam för mänskliga rättighet. Peace for all women!!! Love you BREEN KEEP FIGHTING, GOD IS ALWAYS WITH YOU!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *