Hoppa till innehåll

Bra redigering, sämre bränning

Idag har jag, Jonas och Tobias suttit på Studiefrämjandet och redigerat film i en sisådär sju timmar. Först ägnade vi rysligt lång tid åt att välja scener och lade in dem i rätt ordning. Sedan klippte vi till det, vilket faktiskt gick ganska bra även om vi inte lade ner hela vår själ i finliret. Till sist när vi var nöjda skulle vi bränna filmen på en dvd, men det visade sig vara väldigt svårt. Till slut lyckades vi – trodde vi – men när vi försökte kopiera över den till min hårddisk insisterade den på att krascha vid 51%. Suck. Vi har inte tid att åka ner något mer, vi får skicka Tobias på egen hand och hoppas att ingen tar bort våra filer från datorn därnere.

Det var ganska roligt att se att det gick att få åtminstone ganska snygga klipp med enkla medel. Vi blev sugna på att pyssla mer och lära oss programmet, Adobe Premiere, bättre men just idag fick det duga att bara få ihop någonting så snabbt vi kunde. Tyvärr fick vi ju inte låna stativ och extern mick som vi tänkt, så vi fick en del brus (vinden i inbyggda micken) och skak, vilket kanske bidrog till att det inte kändes som någon större vits att jobba alltför mycket med filmen. Det var ju ett experimentellt lek-projekt!

Det var sisådär kul att se sig själv på film, såklart. Usch, vad ful jag var! :( Skådespeleriet var inte direkt strålande heller, men jag tror att vi åtminstone hade lyckats få till det bättre om vi hade ansträngt oss lite mer – repeterat innan tagning, kollat hur vi såg ut och faktiskt haft en regissör. Det hette ju att Jonas var regissör, men han hade fullt upp med att filma, såklart. Måste ha separat regissör och kameraman nästa gång.

Nu har klockan nästan hunnit bli 21, vi har handlat på systemet, promenerat hem, ätit mat och svurit lite över filmen som inte gick att få över till datorn. Jonas somnade just, får väl se om jag ska sparka upp honom och tvinga honom flyttstöka lite… :)

Publicerat iVardagsliv

En kommentar

  1. Man skulle kunna ha regissör och kameraman som samma person, men inte samtidigt. Alltså, man övar in scenerna i förväg, där kameraregissören tittar på skådespel och försöker få allt att se bra ut, gärna med ett öga för hur det kommer att se ut när man filmar det. Sen grabbar han kameran, och vid de laget har skådisarna koll på hur de ska göra.

    Mer film får vi hoppas att det blir, vi får hitta nåt gratis studieförbund i Göteborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *