Hoppa till innehåll

Mystiskt om Egypten

För en teknolog som jag är det bitvis riktigt frustrerande att läsa om det antika Egypten. Ideligen formuleringar som “det kan ha varit”, “vissa källor hävdar” och “om detta tvistar de lärda”. Det är svårt att skriva om historien när så lite är säkert, man får vara rejält källkritisk och inte ta någonting som givet fakta bara för att någon mupp på webben skriver det.

Det är inte som matte direkt. Vill jag hävda att standardgränsvärdet för (sin x)/x är 1 när x går mot 0 behöver jag inte snärja in det i formuleringar som “vissa källor hävdar att…”. Det är så, rätt är rätt och fel är fel.

Wikipedia har en List of unsolved problems in Egyptology som visar en del av allt man inte vet.

Hur ska jag kunna lära mig saker när ingen vet? När man är van vid matte är det lite svårt att acceptera att det inte går.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *