Japan-fest & plugg

Nu har jag ätit sushi. Ja, jag har faktiskt lyckats missa det hittills, men på festen för japanskastudenterna blev vi bjudna på det. Annars var väl partajet sådär, jag väntade hela tiden på att något arrangerat skulle börja, men det gjorde det aldrig. Det var inte så många A-kursare där, men desto fler andra människor av okänd anknytning till det hela. En del japanska utbytesstudenter också, jag pratade med en tjej som sa att hon kom till Sverige för att hon tyckte så mycket om boken Nils Holgersson. :)

Det blev tyvärr inget av att träffa Henrik, han hann inte med att ta sig hit. Men han har lovat att försöka snart igen…

Igår lyckades jag faktiskt plugga japanska ganska duktigt och koncentrerat. Nu har vi kommit in på adjektiv också. Dessa ska naturligtvis böjas efter oförfluten/förfluten tid och affirmativt/negativt. Intressant. Adjektiven är de svåraste orden att hålla reda på i uppsättningen glosor till på måndag. Bök. Det finns förresten i-adjektiv och na-adjektiv, som böjs lite olika. Och oregelbundna, såklart!

Jonas och jag såg en japansk film i fredags också, The Happiness of the Katakuris. Den var märklig, men det var intressant att se hur mycket jag uppfattade av språket. Planen är att försöka se japansk film ganska ofta och lägga märke till mina framsteg. :) Det längsta sammanhängande jag hängde med på den här gången var när sol-och-vårar-killen sa “otoosan wa nihonjin desu”, alltså “(min) pappa är japan”. Annars uppfattade jag småord och ändelser här och var… verbimperfekts-shita, fråge-desuka och så… Jag = watashi och du = anata hörde jag också… och det fina ordet genki var med i en sång (ja, det var en musikalfilm!).

Men det dröjer nog innan jag kan se otextad japansk film. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *