Hoppa till innehåll

The Road Home

(Kinesisk film vars originaltitel transkriberas Wo de fu qin mu qin)

En väldigt vacker film, både visuellt och innehållsmässigt.

Hade samma historia utspelat sig i den moderna västvärlden hade jag förstås fullkomligt spytt på könsrollerna, men för 50-talets Kina får man väl ha lite överseende…

Yusheng återvänder till sin hemby när han fått beskedet att fadern hastigt gått bort. Modern är förkrossad, men fast besluten att begrava honom enligt urgamla traditioner, som sedan länge lagts i malpåse. I en återblick berättas sedan föräldrarnas kärlekshistoria: Den 18-åriga Di blir förälskad i byns nya skollärare som kommer från den stora staden. Efter många om och men får de varandra… ja och många år senare dör han uppenbarligen. En riktig snyftare!

En intressant sak är att till skillnad från alla moderna filmer från väst, där det i stället är motsatsen som gäller, ser den 18-åriga flickan väldigt mycket yngre ut. Mest på grund av hur hon rör sig, beter sig, klär sig och har håret. Jag skulle inte protestera om hon beskrivits som 13. Men skådespelaren var faktiskt ungefär 20. Det är ganska uppfriskande! Även om det förstås, till skillnad från tidigare nämnda västerländska filmer, visar hur det faktiskt var då filmen utspelar sig.

Mycket bra om du vill ha något vackert och gripande!

FilminfoIMDB: The Road Home
Regissör: Yimou Zhang
År: 1999
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *