Konsten att byta ett lysrör

Otroligt länge har vi haft problem med att lysrören i badrummet tagit lång tid på sig att tändas (se här). Till slut blev det löjligt länge, en kvart eller så. Vi tänkte väl att lysrör kanske gör så när de blir dåliga. Lagom till helgen när jag fick besök av Maria och Ellinor pajade lyset totalt – eller det hände åtminstone ingenting på en halvtimme. Tur att det är mysigt med värmeljus.

Igår tog jag en rejäl och besvärlig omväg för att köpa två nya lysrör. Jag handlade först på Konsum, som ligger på vägen mellan skolan och spårvagnshållplatsen. Där hade de bara för korta lysrör, varför jag tog min tunga matkasse och åkte spårvagn in till Brunnsparken. Släpade kassen genom Nordstan och in på Clas Ohlson, där jag hittade mina lysrör. När jag åter satt på spårvagnen var jag rejält svettig och frustrerad över all tid som gick och allt jag inte fick gjort.

Sen funkade det inte i alla fall när vi bytte ut rören.

Suck.

Som tur är har vi en kökslampa med samma lysrör och kunde konstatera att det inte var något fel på lysrören. Lysrören från köket fungerade inte heller i badrummet.

Vi fick lära oss något nytt: om lysrören tar lång tid på sig är det glimtändarna som ska bytas. De är små mojar som sitter mellan lysrören och de är sådär lagom läskiga att slita i innan man vet om de ska gå att ta bort eller inte. Men så är det alltså. Glimtändare. Jösses. Det var faktiskt inte så lätt att veta.

Nu har vi två extra lysrör, de kan ju vara bra att ha.

4 kommentarer

 1. Annars så skulle man ju kunna tycka att Helena som nästan färdigutbildad civilingengör borde vara medveten om hur modern belysningsapparatur fungerar? Vad sysslar ni med på högtekniska lekskolan egentligen? :-)

  Svara

 2. Trevligt att du besöker en sån eminent affär som Clas Ohlson :) synd att du inte frågade ett affärsbiträde som borde vetat att man bör byta både lysrör och glimtändare på samma gång för att slippa fler sådanna problem som du stött på :)

  Svara

 3. Köper man den något dyrare elektroniska glimtändaren så tänds lysröret nästan direkt som en vanlig lampa och utan det ofta irriterande blinkandet.
  De håller nog mycket längre också.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.