Hoppa till innehåll

The Lady from Shanghai

Film noir! Michael O’Hara (Orson Welles) räddar en bedårande dam (Rita Hayworth) i knipa och faller pladask. Trots att hon är gift flirtar hon med sig honom som matros på makens yacht, där det smids ondskefulla planer och ungefär alla vill sätta dit O’Hara för egna brott.

Något som stör mig genom precis hela filmen är Welles pinsamma försök att prata med irländsk dialekt. Jag vill skrika åt honom att sluta, för h-e! Det låter bara fånigt…

…men för all del, filmen hade kunnat vara bra ändå. Tyvärr är den bara sådär. Det är en del snabba hopp där jag inte alls förstår hur folk listat ut vad de just fått veta och det är inte så kul. Känns inte alls lika finurligt snyggt ”nu faller allt på plats” som jag tycker man kan vänta sig av filmerna i denna genre.

FilminfoIMDB: The Lady from Shanghai
Regissör: Orson Welles
År: 1947
Omdöme (1-5): 3
Publicerat iFilm

En kommentar

  1. Anders Anders

    En väldigt finurlig story med oväntade vändningar. För invecklat för dåtidens publik och ogillad vid prewiew-visningen (därför omregisserad bitvis av bolaget).
    Även en del udda figurer (Sanders) (Bannister) som förstärker filmen. Höjdpunkten är spegelhusscenen (som egentligen skulle vara ljudlös). Nr. 1 på Noir-listan!

    Hälsn. Anders

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *