Tentamenskultur

Idag skrev jag alltså kanjitentan. Nej, jag kunde inte alla 176 kanjitecken perfekt… men jag kände faktiskt igen de flesta. Däremot är det inte alltid så lätt att veta vad det blir för ord när man kombinerar tecken och framförallt inte vad orden heter. En del av tentan var störtsvår. Kunde direkt peka på ganska många missade poäng. Jaja, jag tror att jag klarade den i alla fall, men ganska briljansfritt.

Nu är åtminstone att-göra-listan något mer decimerad:

Att göra innan 15 december
Individuella egyptologiuppgiften
Gruppuppgiften i egyptologi
Lära mig 176 kanji till tentan 6/12
– Skriva resterande 2 (av 4) sidor hemtenta om Japans äldre historia
– Repetera inför tentan 14/12 (konversation och hörförståelse)
– Plugga flervariabelanalys (tenta 16/12)!

Hur som helst, jag funderade lite på det här med tentor och hur de fungerar idag. Skillnaden är ganska stor här mot på tekfak i Linköping… Intressant (?) jämförelse:

LiTH GU
Föranmälan via Studentportalen på webben. Missar man kan man skriva tentan om det finns plats, fast man får vänta en halvtimme (?) eftersom anmälda eftersläntrare tillåts inträde så länge. Sen får man överblivna platser. Ibland anmäler man sig genom att skriva namn och personnummer på ett papper i en pärm, som man kanske kommer i kontakt med på en lektion om man har tur. Andra gånger tycker läraren “äsch, jag känner ju igen er…”.
Tentan börjar xy.00 och nåde den som är sen! Tentan börjar xy.15, lärarna kommer insläntrande ett par minuter senare och har fått ut tentorna ungefär 10 minuter efter utsatt tid.
Varsin bänkplats, långt från varandra! “Oj, fick inte alla plats i salen? Jamen, ni kan sitta lite fler här vid det här redan fulla bordet…”
Inga jackor, väskor, prylar vid platsen! Alla lägger jackor och väskor på stolen bredvid och inte en kotte bryr sig om man rotar i dem (t.ex. fiskar fram pappersnäsdukar som jag gjorde idag för att skona medtentanderna från mitt snörvlande).
Tio arbetsdagar senare ska tentan vara rättad, förhoppningsvis. Man får tillbaka tentan efter ett par dagar.

Ja, omväxling förnöjer, eller vad säger man?
På måndag får vi tillbaka tentan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.