Hoppa till innehåll

The Maltese Falcon

En riktigt klassisk film noir, som ofta nämns. Humphrey Bogart spelar den tokdryge privatdetektiven Sam Spade som dras in i en lurig härva rörande en fågelstatyett. Det hela börjar med att en kvinna ber Spade och hans partner söka rätt på hennes syster och den man hon rymt tillsammans med. Men det hela visar sig vara mer invecklat än så, vilket blir tydligt när partnern skjuts till döds vid första spaningen.

Som i flera film noir undrar jag lite vad tusan de menar när de plötsligt börjar prata om kärlek. Visst, Spade och kvinnan har flirtat litegrann… men när de pratar om kärlek, det måste väl bara vara ett spel? Inte tusan tror väl filmskaparna att vi går på att de har känslor för varandra? Jag väljer att tolka det som ett manipulativt spel, annars blir jag för arg. :)

Bra film noir!

FilminfoIMDB: The Maltese Falcon
Regissör: John Huston
År: 1941
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *