Hoppa till innehåll

M

En barnamördare härjar i en tysk stad och polisen står maktlös, trots att mannarna uppges få endast 12 timmars sömn i veckan. Man gör razzior på skummisars tillhåll och den undre världen beslutar sig att ta saken i egna händer för att få slut på polisens ökade inblandning. Med tillräckligt många spioner ute på gatorna måste man ju få syn på honom till sist…

Vad ska man egentligen göra med brottslingar? Har man rätt att döda en brottsling för att förhindra att han får mentalvård ett tag och sedan släpps ut att begå nya hemskheter? Filmen ställer intressanta frågor och är också väldigt snygg – den är en föregångare till noir-genren med flitig användning av skuggor och genomtänkta bildkompositioner.

Några minus finns tyvärr också… den känns ganska lång och mycket tid läggs på kostymgubbar som pratar. Peter Lorre är förvisso bra, men lite överspelad som mördaren. Nu efteråt har jag nästan glömt de sega partierna, jag tror att det coola i filmen tar överhand ändå. Det finns ju en anledning till att den finns med på IMDb’s top 250, just nu som #58. Den var verkligen före sin tid!

FilminfoIMDB: M
Regissör: Fritz Lang
År: 1931
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *