Hoppa till innehåll

Brick

Brick är någonting så märkligt som en modern film noir i high school-miljö. För ett noirfan är det roligt att se den komiska adaptionen, men jag tror knappast att jag hade uppskattat filmen om jag inte sett en massa noir. Det blir ju ganska fånigt med high school-ungar som levererar hårdkokta repliker, men det är väldigt skoj att känna igen klassikerna och se hur de anpassats – ”I’ll see you in court” blir givetvis ”I’ll see you at the Parent-Teacher conference”.

Trots high school-miljön är berättelsen rejält mörk och fylld av mord, våld och knark. Det handlar om enstöringen Brendan som i värsta Marlowe-stil försöker ta reda på vad som hänt hans före detta flickvän, som lärt känna fel människor. Det blir snudd på tröttsamt även för mig som kan småle åt noir-referenserna, men underbara scener som den när skurkarna går upp ur sin källare och befinner sig i mammas kök gör ändå filmen till en bra upplevelse.

Kul, om du är bekant med film noir!

FilminfoIMDB: Brick
Regissör: Rian Johnson
År: 2005
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *