Hoppa till innehåll

The Laramie Project

I oktober 1998 blev den 21-årige studenten Matthew Shepard ihjälslagen av två grabbar han träffat på en pub i Laramie, Wyoming. Anledningen? Han var bög.

Brottet har fått mycket uppmärksamhet och jag har redan tagit del av berättelsen i Johan Hiltons bok No tears for queers (isbn: 9173891649, eller pocketversionen isbn: 9173892238). Det här är filmversionen av en pjäs gjord av New York’s Tectonic Theater Project, och består till största delen av skådespelade intervjuer med människor från Laramie, baserade på verkligheten. Den försöker således vara dokumentär, vilket gör det ganska konstigt att den är så sanslöst stjärnspäckad. Jag blir faktiskt lite distraherad av att varenda liten birollsinnehavare är jättekänd, vi har Christina Ricci, Laura Linney, Steve Buscemi, Frances Sternhagen, Joshua Jackson, samt ännu fler jag känner igen. Det är inte det jag vill fokusera på, utan berättelsen om Matthew Shepard, som verkligen behöver berättas. Att hata någon på grund av dennes sexuella läggning är så oerhört fel och kan inte accepteras.


Gripande ängla-aktion döljer böghatarna.

I min recension av Hiltons bok skrev jag: “Mest förbluffad blir jag kanske av att läsa om Westboro Baptist Church, som hetsigt framför sitt budskap om att Gud hatar alla bögar. Matthew Shepard förtjänade att dö för sin homosexualitet, menar de. De står med sina plakat och skanderar på hans rättegång och begravning. Riktigt vidriga är de.”

Filmen utreder inte Westboro Baptist Church, men vi får se böghatare som står och skanderar med plakat i händerna. Min favoritscen är när Matthew Shepards vänner klär ut sig till änglar och med stora, vita vingar tågar in framför plakatskanderarna och ställer sig i vägen.

En sevärd film om ett hemskt brott.

FilminfoIMDB: The Laramie Project
Regissör: Moisés Kaufman
År: 2002
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *