Hoppa till innehåll

Superman Returns

Stålmannen för mig är Lois & Clark. Jag såg faktiskt riktigt många avsnitt av serien på den tiden då jag fortfarande tittade på tv, som tonåring hemma hos mamma och pappa i Nyköping. Mamma brukade också titta. Dean Cain är Stålmannen (jag vill minnas att jag inte tyckte han var helt ofördelaktig att se på heller), Teri Hatcher är Lois Lane (jättebisarrt när hon sedan började dyka upp i andra sammanhang). Visst har jag sett några gamla filmer också, ettan och tvåan tror jag åtminstone, men jag har bara ytterst fragmentariska minnen av dem. Serierna har jag aldrig läst.

Superman Returns är alltså någon sorts fortsättning på de tidigare historierna. Stålmannen lämnade jorden åt sitt öde för att leta efter sin hemplanet och nu kommer han tillbaka, fem år senare. Hans älskade Lois har blivit mamma och med i bilden finns givetvis också en pappa. Till råga på allt har hon vunnit Pulitzer-priset för en artikel om varför världen inte behöver Stålmannen. Ärkefienden Lex Luthor har sluppit ur fängelset för att Stålmannen inte dök upp som vittne i rätten och givetvis har han nya onda planer som ger vår trikåklädde hjälte sysselsättning även i denna film. Mycket tonvikt ligger dock på relationen till Lois och hur de båda reagerar på hjältens återkomst.

Jag hade inga höga förväntningar på filmen, men om inte annat så måste den ju ses. Den funkar absolut som underhållning även om den känns lite som ett utdraget avsnitt av Lois & Clark. Det är roligt att se Kevin Spacey som Lex Luthor och det är snyggt att Stålmannens dräkt fått nya, mattare färger. Det är ingen film som vinner på reflektion och diskussion, det är bättre att försöka glömma vissa detaljer. Man kan såklart inte riktigt tala om realism och trovärdighet i en film om en superstark kille som kan flyga och inte blir igenkänd om han sätter på sig ett par glasögon, men jag kan inte låta bli att tycka att de kunde ha försökt lite mer. Varför ser Lois och Clark så unga ut? Och hur snabbt bildade Lois sin lilla familj egentligen..? Som alltid verkar Stålmannens kryptonitallergi variera alltefter situation utan tydlig logik, men det hör väl nästan till.

Det är kul att ha sett filmen, men från mitt håll kommer varken hejdundrande jubel eller lovord. Den var okej, men jag längtar inte efter fler filmer.

FilminfoIMDB: Superman Returns
Regissör: Bryan Singer
År: 2006
Omdöme (1-5): 3
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *