Hoppa till innehåll

The Constant Gardener

Justin Quayle (Ralph Fiennes) är en ganska torr brittisk diplomat i Kenya. Han är gift med den passionerade Tessa (Rachel Weisz) som brinner för att hjälpa människor i tredje världen. När Tessa hittas mördad får vi följa Quayles försök att reda ut vad som hänt, blandat med tillbakablickar från hur paret träffades och blev kära. Det visar sig vara en rejäl härva Quayle ger sig in i och han blir gång på gång uppmanad att att låta bli att rota.


Det är en bra film, men det stör mig att så mycket av dramatiken kommer av att Tessa helt enkelt inte pratade med sin man. Jag tycker att man ska berätta allt för varandra!

*** Spoilervarning ***
Både vi som publik och Quayle får dessutom anledning att misstänka att Tessa varit otrogen. Vi får se henne skoja med sin manlige kollega om att de ska ha sex, hon är ofta allmänt flirtig och värst av allt så erbjuder hon en man sex för att få se ett brev (för givetvis är ju det valutan en kvinna har att förhandla med…). Jag inser att filmen sedan “rentvår” henne genom att det kommer fram att kompisen är homosexuell och att hon aldrig tänkte ha sex med mannen med brevet, men jag tycker fortfarande att det hon gör är fel. Trots att jag förstår att man ska se henne som rentvådd känns det inte så för mig.
*** Slut på spoilers ***

Om man bortser från detta, som ju faktiskt mest handlar mindre om filmen och mer om mina egna känslor, så är det en spännande historia med flera twistar och därtill en film som tar upp ett viktigt ämne som tål att tänkas på: hur stor makt har egentligen mastodontföretagen och vilka otäckheter är de villiga att göra för att tjäna ännu mer pengar?

Quayles karaktärsutveckling känns en smula för uppenbar också, men nu ska jag sluta klaga för jag tycker trots allt att filmen är sevärd. :)

FilminfoIMDB: The Constant Gardener
Regissör: Fernando Meirelles
År: 2005
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *