Hoppa till innehåll

Talbokspremiär

På något vis har talböcker gradvis smugit sig in i min värld som något jag faktiskt kan tänka mig att använda. Jag vet att Jonas L och Julia gör det. Ika har skrivit om att lyssna på böcker medan hon diskar. Stephen King skriver i On Writing att han läser böcker så mycket han kan och lyssnar på böcker när han inte kan läsa dem.

Idag gjorde jag en liten mjukstart. Det där med att “läsa” samtidigt som man diskar tilltalar mig verkligen (även om jag tycker om att vissla också), så jag letade rätt på min gamla portabla cd-spelare i avsaknad av någon Ipod-aktig modernitet. Det innebar en tur ner till förrådet, men som tur var behövde jag inte rota alltför mycket. Laddade ner några gratisnoveller från Färdlektyr och brände på skiva. Funkade jättebra att lyssna medan jag diskade, jag hade spelaren hängd över axeln i den tillhörande väskan. Det enda som är mindre bra är att behöva mata spelaren med batterier. Får se hur många diskningar den klarar innan det är dags för nästa dos dubbel-A.

Novellen jag lyssnade på idag var Elda telefonkataloger, skriven och uppläst av John Ajvide Lindqvist. Den glömmer jag nog inte i första taget. Jag vill inte säga för mycket, för stor del av tjusningen låg i att inte veta vart den var på väg – men den handlar om två utstötta tonårspojkar som får en oväntad gåva av en underlig man i skogen där de sitter och eldar telefonkataloger. Den var intressant och bra skriven. Jag har blivit mer intresserad av att studera svenska författares uttryckssätt nu när jag själv gett mig in i ett skrivprojekt (se föregående inlägg).

För mig som gillar att läsa böcker i originalspråk, eftersom man då faktiskt får det författaren skrev, är ljudböcker upplästa av författaren förstås ännu tuffare. Att till och med höra författarens betoningar. Nu är jag dels sugen på mer Ajvide Lindqvist, men också på att höra Jonas Gardell läsa sin Jenny. Vilket bra sätt att få diskandet lite roligare!

Publicerat iBöckerVardagsliv

3 kommentarer

  1. Ika Ika

    Åh, vad kul att du har tagit de första stegen in i talböckernas värld! :)

    Laddningsbara batterier är en underbar uppfinning, helt klart värd att överväga. Jag kan inte leva utan min batteriladdare…

    Och jag måste se till att kolla upp färdlektyr lite närmare, har läst om sidan förr (hos dig kanske?), men lyckades glömma bort den.

  2. Cin-Ting Cin-Ting

    Hej! Jag googlade på färdlektyr, John Ajvide Lindqvist och Elda telefonkataloger och fick upp detta. ^^ Såg att du hade läst den och undrar om du ville diskutera novellen. =D Som t.ex. vem du tror att mannen var och hur flera personer kunde ha dött som Sampe. Hör av dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *