Hoppa till innehåll

It's All About Love

Jo, jag har sett It’s All About Love förut och gav den då en fyra i betyg – men den vägrade sälla sig till skaran sedda, halvt bortglömda filmer och fortsatte i stället att pocka på uppmärksamhet någonstans inifrån mig. Den är så otroligt speciell, märklig på ett bra sätt, att jag blev tvungen att se den igen. Och nu är det helt klart en femma. Jag kan inte låta bli att älska den, samtidigt som jag förstår att den kan vara lite för skum för den stora massan – den har inte fått odelat positiva kommentarer ute på nätet.

OBS! En del av charmen med filmen är de oväntade, skruvade saker man får se. Jag avslöjar inte allt, inte heller hur det går, men sluta läs här om du vill bli helt och hållet överraskad när du ser filmen.


John (Joaquin Phoenix) och Elena (Claire Danes).

Titeln sammanfattar filmens tema: det handlar om kärlek på det medmänskliga planet. Fast egentligen handlar det mest om brist på kärlek.

Året är 2021 och John (Joaquin Phoenix) mellanlandar i New York där det är tänkt att hans fru Elena (Claire Danes), en framgångsrik konståkerska, ska träffa honom och skriva på skilsmässopappren. I stället blir han upplockad av hennes livvakter och blir kvar i staden betydligt längre än han tänkt sig. Han upptäcker att Elena svävar i livsfara, eftersom hennes stora skara medhjälpare inte bryr sig ett dugg om hur hon mår utan bara om att tjäna pengar.

New York har förändrats sedan John senast var där. Här och var ligger döda människor på marken – och folk bara går förbi, kliver över dem om de måste, plundrar liken efter dyrgripar. Världen har blivit kall och hjärtan har börjat stanna, men ingen bryr sig.


Nyhetssändningarna rapporterar om gravitationsbekymmer i Uganda.

På nyhetssändningarna visas rapporter om flygande ugandier. “I don’t want to fly”, säger en drabbad man. “We are not angels, we are humans.” Tyngdkraften har övergivit delar av Afrika, men vem bryr sig egentligen om vad man ser på nyheterna? Svält, krig och flygande ugandier – allt är ju så avlägset och möts med samma slöa blick och fjärrkontrollzappande.

Dessutom snöar det, fast det är juli.

Claire Danes är en av mina absoluta favoritskådespelare, jag gillar hennes röst och hennes minspel. I den här filmen talar hon förvisso med polsk brytning, vilket gör att hon inte riktigt känns som sig själv, men det är alltid en fröjd att se filmer med henne.


Fyra isprinsessor i en oförglömlig scen.

Filmen ger oss en underbart skruvad inblick i en dyster framtidsvision, fotot är vackert och berättelsen smått svårgreppbar, men det funkar ändå som en drömsk saga. Att se den en andra gång gjorde att vi såg sånt vi tidigare missat. Jag blev förvånad över hur lite man fick se av de flygande ugandierna, som gjort oproportionerligt stort intryck på mig. Det är en oväntad film, helt skild från mainstreamslisket det görs så mycket av.

Jag tycker verkligen jättemycket om den!

FilminfoIMDB: It's All About Love
Regissör: Thomas Vinterberg
År: 2003
Omdöme (1-5): 5
Publicerat iFilm

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *