Bloggvärldsbloggens bloggenkät 2006

“Alla” har svarat på denna enkät och just nu vill jag varken gå och lägga mig eller göra något vettigt, så det kan väl passa bra…

BLOGGVÄRLDSBLOGGENS BLOGGENKÄT, 2006

1. Hur länge har du bloggat?

Mitt första inlägg är från 21 januari 2000. Jag firar snart sju år, alltså. Fast det hette förstås inte blogg på den tiden och jag är fortfarande lite kluven till om det här är en blogg eller en nätdagbok. :)

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut, en månad innan du själv började blogga?

Bloggar fanns inte riktigt då, som sagt. Men jag var uppenbarligen imponerad av folk som skrev nätdagbok.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?

Jag minns faktiskt inte, men jag drar till med Cute Overload. Det dröjde faktiskt länge innan jag riktigt föll för att läsa bloggar (även om jag läst nätdagböcker tidigare).

4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?

Jag tycker det är roligt att jag har dem kvar, men tråkigt att jag inte började tidigare! De är fåniga, men det gör inget. Jag går ofta tillbaka i arkivet och återupplever gamla minnen, det är mysigt.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet, som läsare?

Siffran varierar. Just nu prenumererar jag på nittinånting stycken, men det betyder inte att jag läser alla jättenoga. Det är väl kanske ett tiotal som jag känner mig riktigt trogen.

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?

Jag prenumererar på många filmbloggar (19) och författarbloggar (31), men jag har inte läst dem ordentligt på ett tag (har ju varit borta en del och haft mycket att göra och sådär). De flesta som känns viktiga är nog av det mer personliga slaget.

7. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.

Helena på flimrigt.se tycker ibland helt annorlunda än jag, men jag gillade verkligen denna filmblogg när den var flitigt uppdaterad.

8. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.

Ibland slår det mig att Lisa tänker som jag. Fast ibland inte. Men jag gillar hennes blogg.

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?

För Jonas och mig är det ett gemensamt intresse och ett välluftat samtalsämne, så han tycker nog det är kul. Vänner kan tycka det är roligt att hålla koll på mig och sen förvirra mig med att redan känna till allt jag berättar för dem. :)

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?

Det kanske de borde svara på? Men jag skulle tro det.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?

Ibland kan det vara svårt, men det fungerar.

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.

Jag bloggar inte om alltför privata saker – för det är privat. :)
När jag skriver om andra människor skriver jag bara sånt som jag skulle kunna säga så att de hör. Det är ju åtminstone möjligt att de faktiskt läser vad jag skriver.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?

Mest av allt bloggar jag för min egen skull, för att minnas saker. Men det går inte att komma ifrån att man blir lite uppmärksamhetskåt när man bläddrar besöksstatistik och bloggportaler. Och det är ju väldigt roligt att få kommentarer. Det varierar med varje inlägg. :)

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?

Delvis. Men det försvåras av att många är väldigt opersonliga i sina bloggar.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? I sådana fall: Var de som du trodde att de skulle vara, eller blev du förvånad?

Ja. Nej, jag har inte blivit särskilt förvånad, inte mer än väntat. Reagerat på en dialekt eller så, inget större.

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?

Visst. Man kan lämna ut sig för mycket och hamna i händerna på någon otäcking. Bloggmobbning har blivit ganska vanligt. Det kan säkert vara skadligt att bli alldeles för beroende också.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Och i sådana fall: Hur har du hanterat detta?

Inte vad jag kan minnas. Arg eller irriterad över folks dumhet, möjligtvis. Obehaglig till mods någon gång. Men inget har blivit stort.

18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?

Ja, jag ogillar när somliga icke rumsrena ord förekommer i min googlestatistik… Ibland önskar jag att jag inte skrivit så mycket om sånt här (vill inte spä på sökträffarna med att skriva orden fler gånger…). Ibland får man lite jobbiga kommentarer på sånt också.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?

Att det tar tid är väl den största nackdelen. Men det är klart, studieflykta gör man alltid oavsett vad det är man gör…

20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? I sådana fall: Tror du att ditt bloggande har förändrats då?

Säkert. När jag började hade jag nog varit tveksam, men efter sju år har det ju blivit en vana. Jag kommer säkert skriva om andra saker (förhoppningsvis inte om tentaångest och studieflykt…), men antagligen ganska likt.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?

Jag tror att de påverkar lite allt möjligt. De underlättar kommunikation och sprider trender och liknande.

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?

Jag tycker det är oerhört värdefullt att kunna minnas en viss period i mitt liv genom att läsa vad jag skrivit. Dessutom ger det mig lite utlopp för skrivklådan.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?

Ärligt talat är det mest en tidsbov att läsa bloggar… Men det ger också tips om till exempel film och böcker. Det är ett bra sätt att kunna kommunicera med människor online, fast det gjorde jag såklart innan bloggboomen också via chat och sånt.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten

Ingen nämnd, ingen glömd! (Orkar inte kolla vilka som svarat och inte…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.