Keillers park

Ännu en bra film sedd på Göteborgs filmfestival!

Både jag och Jonas har ju läst Johan Hiltons bok om hatbrott mot bögar, No tears for queers. Boken handlar bland annat om mordet på Josef Ben Meddour i Göteborg 1997. Hans egen pojkvän blev misstänkt för mordet och illa behandlad av polisen, fast han var oskyldig.

Filmen är löst baserad på denna verkliga händelse. Peter är gift och har precis blivit vd för familjeföretaget. Världen vänds upp och ned när han träffar den charmige men oansvarige Nassim och faller pladask. När sanningen uppdagas förlorar han hela sin familj och pappan portar honom från företaget. Som om inte det var nog med det anklagas han sedan för mordet på Nassim.

Det är en film man blir arg av att se. Först blir jag arg på Peter, för att han bedrar sin fru. Sen blir jag arg på hans vänner som gärna drar en lögn för hans fru så länge de tror att han bedrar henne med en annan kvinna, men som tycker att det är en värld av skillnad när de får veta att vänsterprasslet är en man. Jag blir arg på de dåliga poliserna och på ofantligt många fler saker i filmen.

Som film är den inte helt perfekt utan rymmer en del klyschor, men den har en viktig historia att berätta. Man blir mörkrädd när man tänker på att det finns folk som anser sig ha rätt att behandla bögar som skräp och till och med ta livet av dem. Vem angår det hur någon annans kärleksliv ser ut? Det är ofattbart för mig att det finns så inskränkta och hemska människor.

För min del hade det räckt om Peter bara varit bög från början. Jag måste hata honom för att han sviker sin fru och drar in henne i sin jävla livslögn och det tillför egentligen ingenting till filmen. Eller vad vet jag, kanske hade han blivit för genomsympatisk och lätt att hurra för annars. Men jag tycker som jag gör och det är att bög får man gärna vara, men det är ingen jäkla ursäkt för att lura och bedra en stackars intet ont anande kvinna. Inte ens när samhället ser ut som det gör, med bekymret att det är svårt att accepteras som homosexuell. Det finns ingen ursäkt för otrohet.

Nåväl… det stör mig att filmen får mig att tänka så mycket på det när det är det hemska hatbrottet som borde vara det viktiga. Det kändes som att man skulle tycka att homorelationen var gullig, vilket den möjligtvis blev, men det är inte gulligt med otrohet.

En bra film.

FilminfoIMDB: Keillers park
Regissör: Susanna Edwards
År: 2006
Omdöme (1-5): 4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *