Hoppa till innehåll

The Day the Earth Stood Still

Jag var inställd på ännu en skrattretande dålig 50-tals sci-fi, men faktum är att den här filmen är bra och har ett genomtänkt budskap. Jag kan förstå varför den placerar sig på IMDb Top 250. Den måste ha varit oerhört cool när den kom och den håller än idag.

En man och en robot anländer till jorden i ett rymdskepp. Mannen heter Klaatu och har i uppgift att meddela jordinvånarna att de måste sluta tillverka alltmer farliga vapen – för om de hotar världsrymden kommer planeten att behöva utrotas. Och hur möter jordinvånarna Klaatu? Med vapen såklart. De försöker låsa in honom och kontrollera honom, vägrar vara tillmötesgående och förklarar det omöjliga i att samla alla världens ledare till ett möte som han begär.

Det otäcka är att scenariot känns realistiskt. Jag kan mycket väl tänka mig att USA skulle reagera så här om det kom en utomjording och predikade fred. Fred?! Hah! Människor är så vapenfrälsta att det är otänkbart. Att människor aldrig lär sig att krig är dumt är nog historiens största gåta.

Men det som vittnar allra mest om människors vapenfrälsthet är nog lösningen som presenteras – hur Klaatus planet har lyckats få fred. Med mer våld, såklart.

Kanske känner du igen frasen Klaatu barada nikto som härstammar från den här filmen och har återanvänts i en massa filmer, t.ex. Army of Darkness.

FilminfoIMDB: The Day the Earth Stood Still
Regissör: Robert Wise
År: 1951
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *