Hoppa till innehåll

Fanny och Alexander

Ett lååångt familjedrama av Ingmar Bergman – den finns i en lång (5 timmar) och kort (3 timmar) variant och vi valde givetvis den långa för att få se allt.

Filmen börjar hemma hos familjen Ekdahl på julafton 1907 där hela stora familjen samlas och vi möter en lång rad brokiga karaktärer. Fanny och Alexander är barn och märks inte särskilt mycket i början, men när deras far dör blir deras framtid oviss. Modern fattar sedan ett beslut hon kommer att ångra.

Berättelsen är olustig och berörande och en smula långrandig – ibland reagerar vi när en tant sjunger tokigt länge eller när högläsningssekvenser pågår i all evighet. Men det är ju inte någon modern actionrulle med hetstempo direkt, så det passar ganska bra på sitt sätt. Man bör ha sett den för att den är klassisk och för att den är värd det.

FilminfoIMDB: Fanny och Alexander
Regissör: Ingmar Bergman
År: 1982
Omdöme (1-5): 4
Publicerat iFilm

En kommentar

  1. Ika Ika

    Jag såg den här i gymnasiet. måste ha varit den långa versionen, för jag minns att jag lånade den från bibban och att den var uppdelad på två vhs-kassetter. Lång men intressant. Hade dock den märkliga upplevelsen av att aktivt sitta och läsa den finska textningen i en svensk film, eftersom jag tyckte att de pratade så mycket och så otydligt att jag hade svårt att hänga med i allt som sades. Kommer inte ihåg att det här skulle ha hänt mig med nån annan svensk film (skulle ha varit nån skånsk i så fall…), antingen var jag för trött när jag såg filmen eller också är den verkligen svårlyssnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *