Hoppa till innehåll

Ölprovningsprotokoll

Här kommer resultatet av födelsedagens ölprovning. Den observante ser att vi under dagen hann med fyra av de sex sorter jag fick, de övriga två sparade vi till igår kväll. Får försvara oss med att vi faktiskt hade vin på födelsedagen också. :)

Omdömesskala:

Namn: Liberty Ale
Typ: Ale
Tid: 2007-07-22 12:40
Plats: Silvertärnan på väg mot Kårholmen
Omdöme:
Eftersom vi glömde vår frukost hemma (!) köpte vi varsin vaniljkrämsfylld bulle när vi kom till Saltholmen. Direkt efter bullätandet drack vi Liberty Ale och kanske är det delvis därför som den inte imponerade. Ölen kändes ganska besk och skarp (i kontrast till bullen?), utan särskilt mycket fyllighet. En smula fruktigt – “torkad frukt och engelsk apelsinmarmelad” enligt Bolagets smakbeskrivning. Eftersmaken och rapsmaken var nog godare än dricksmaken. Fullt drickbar öl, men inte särskilt intressant. Kanske hade kommit bättre till sin rätt med annat sällskap än söta bullar…

Namn: Nils Oscar Imperial Stout
Typ: Stout
Tid: 2007-07-22 14:10
Plats: Kårholmen
Omdöme:
Svart som natten! Noll transparens! Doftar lite tjära och smakar ganska mycket rök. Eftersmaken känns som att sitta på en inrökt gammal pub. Inte på ett dåligt sätt, jag gillar det. Den känns rejäl, mättande utan att vara sådär hopplöst mättande. Snällare än t.ex. Guinness, men ändå duktigt mörk och man dricker nog inte gärna alltför många på raken. 7-procentig, men känns inte alls spritig. Kuriosa: Kan med fördel lagras i upp till 6 år! Testets favorit!

Namn: Singha
Typ: Ljus lager
Tid: 2007-07-22 15:15
Plats: Silvertärnan på väg mot Saltholmen
Omdöme:
Efter NOIS förväntade vi oss att en ljus lager skulle kännas som lättölsblask, men överraskades faktiskt av smakrikheten. Den var inte så mesig som vi hade trott, men givetvis helt klart lättare, mer läskande och “fruktig”. Jag sätter fnuttar på fruktig eftersom jag egentligen har svårt att koppla samman begreppet med öl – jag tycker att frukt är friskt och läskande, medan öl egentligen alltid är ganska unket, fast på ett bra sätt. Uppfattade Singha som en väldigt lagom öl som säkert går utmärkt att mängddricka.

Namn: Brooklyn Lager
Typ: Ljus lager
Tid: 2007-07-22 19:00
Plats: Bergakungen, i biosalong
Omdöme:
Jag får dessvärre erkänna att jag var mer koncentrerad på filmen än ölen. Använde i princip ölen till att skölja ner popcorn. Vi valde en ljus lager till detta, just för att inte behöva känna att vi missade alltför mycket. En ljus lager är en ljus lager, liksom. Helt okej öl.

Namn: Kronenbourg 1664 Blanc
Typ: Veteöl
Tid: 2007-07-25 21:30
Plats: Köksbordet
Omdöme:
Jag har inte gillat de veteöl jag smakat tidigare och jag gillar inte den här heller. Det smakar inte öl! Jonas associerade till Kriek, jag tänkte på Strongbow och liknande cidersorter. Men framför allt tycker jag att jästigheten gör att det smakar fulvin. Och frukt. Efter många förslag enades vi om passionsfrukt – den där lite beska smaken som kommer precis när man biter i kärnorna. Det är sliskigt och surt på samma gång, men åtminstone lite lättare än de veteöl jag tidigare testat. Men jag häller över en del av mitt i Jonas glas, för jag klarar inte av att dricka särskilt mycket av detta… fast flaskan var grymt snygg och blå! :)

Namn: Staropramen Dark
Typ: Mörk lager
Tid: 2007-07-25 22:00
Plats: Köksbordet + filmsoffan
Omdöme:
Yes! Underbart med en riktig öl efter jästslisket. Staropramen kan man alltid lita på. Den här är lite lagom mörk – den är brun och släpper igenom lite ljus. Den smakar mörkt, en aning rök och knäckebröd, men är ändå ganska lättdrucken. 4,4% alkohol, så den är ganska snäll både smak-, mättnads- och spritmässigt. Bra om man vill dricka flera!

6 kommentarer

 1. Stouten har jag inte provat, men den låter som om den skulle kunna tilltala mig. Singha brukar jag tycka om. Staropramen har jag däremot aldrig förstått mig på. Jag tycker mest att den smakar avslaget.

  En ljus lager är en ljus lager, liksom

  Mjo. Ett säkert kort, normalt sett. “Ale” är väldigt nära “fail”.

 2. Martin Martin

  Nils Oscar har flera andra goda sorter, prova t.ex. Kalasölet, helt fantastiskt! :-)

 3. Veronica Veronica

  Jag gillar verkligen Kronenburgs veteöl – tycker den är supergod! Fast jag gillar förstås veteöl i allmänhet… Smaken är som baken! :-)

 4. Helena Helena

  Måste testa kalasölet! Alla Nils Oscar jag provat hittills har varit bra.

  Märkligt nog har vi inte lyckats ta oss till Delirium ännu, även om det länge stått högt på önskelistan. Vi går ut för lite helt enkelt och går dessutom för ofta till gamla beprövade godingar…

 5. Intressant provning!
  Röstar glatt för Nils Oskars sortiment, men staropramen kommer högst på listan, om det inte vankas china-mat (el. dyl.) då vinner singha!

  Ni som bor i götet måste ju ha testat café delirium med 2000 sorters öl? Det var en höjdare iaf om man vill testa öler :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *