Hoppa till innehåll

Mannen under trappan

Efter att ha läst Marie Hermansons mysiga novellsamling Det finns ett hål i verkligheten var jag verkligen sugen på mer av henne och nu har jag alltså läst Mannen under trappan, som Jonas gav mig i födelsedagspresent. Och jag vill fortfarande läsa mer av Hermanson, jag gillar den mysmystiska stilen.

Bokens huvudperson är Fredrik, som trots en del tungt livsbagage äntligen har fått ordning på sitt liv. Han har en vacker fru, två fina små barn och familjen har just flyttat in i sitt drömhus. Idyllen störs när Fredrik upptäcker en främmande karl i hallen. Han kallar sig Kwådd och hävdar å det bestämdaste att han bor i utrymmet under deras trappa. Kwådd är liten, konstig och smutsig och Fredrik gör såklart sitt bästa för att bli av med honom. Men Kwådd är fast besluten att stanna. Ännu värre är att Fredriks son blir förtjust i den underlige lille mannen och att hans fru inte alls tycks inse problemet. Fredriks liv blir allt mer bisarrt.

Boken känns ovanlig på så sätt att jag aldrig tidigare läst en liknande roman – däremot känner jag igen mig från ett par skräckfilmer och psykologiska thrillers. Mannen under trappan skulle säkert passa utmärkt som film, men jag tycker den är väldigt mysig just så här. Det är spännande nästan hela tiden och allt känns mysrysigt bisarrt.

Jag är glad att jag råkade hitta Det finns ett hål i verkligheten i en antikvariatlåda och ser fram emot många fler mysiga lästimmar med Hermansons böcker.

» Marie Hermansons hemsida

BokinfoTitel: Mannen under trappan
Författare: Hermanson, Marie
ISBN: 9789100111748
Publicerat iBöckerVardagsliv

2 kommentarer

  1. Jag gillar också stämningen.

    Fredrik känns som en väldigt opålitlig berättare, vilket om inte annat framgår tydligt i episoden med den tidigare hyresgästen. Den första frågan jag ställer mig är “fanns Kwådd”?

  2. Helena Helena

    Ja, det är väldigt mysigt att det poppar upp teorier i huvudet när man läser, med möjliga förklaringar. Det kan ju finnas flera. Just att Fredrik själv står för berättandet och att man inte kan lita på honom gör ju att man inte vet vilka angivna “fakta” man kan använda som stöd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *