Hoppa till innehåll

THX 1138

Oj – jag förväntade mig väldigt cheesy sci-fi, men det här är faktiskt seriöst och ganska bra. Vi såg Director’s Cut och jag vet inte om det hjälpte eller stjälpte egentligen – vissa scener blev säkert snyggare, men jag kan tänka mig att de segare scenerna (slutjakten…) var mindre utdragna i original.

THX 1138 är en man som lever i en dystopisk framtidsvärld där människorna kontrolleras med droger och används likt robotar till arbetskraft. När han och rumskamraten LUH 3417 revolterar – slutar ta drogerna och blir kära i varandra – svävar de i livsfara. Kärlek och sex är inte tillåtet!


THX 1138 och LUH 3417 upptäcker kärleken när de slutar ta drogerna.

Jag tycker att hela behållningen av filmen ligger i den otäcka skildringen av framtidsvärlden – bara en sån sak som registreringsnummer i stället för namn ger ju en alldeles underbart dystopisk känsla! Första halvan, som i princip ger just detta, är väldigt bra, men sen segar filmen ihop totalt på väg mot det fullkomligt antiklimaktiska slutet. Synd, det hade ju kunnat bli riktigt häftigt!

FilminfoIMDB: THX 1138
Regissör: George Lucas
År: 1971
Omdöme (1-5): 3
Publicerat iFilm

En kommentar

  1. oscar carserud oscar carserud

    Jag såg originalet för många år sedan på bio. och den etsade sig verkligen fast i minnet. Jag stör mig dock på “förbättringarna”. Man förstår t.ex. inte varför huvudpersonens kolega som var bra på att manipulera datorer. sket i att gå vidare när han nått slutstationen. I den omgjorda versionen ser han en trilobit på golvet och blir rädd. I orginalet ser han att det är smutsigt på golvet, och beslutar sig för att det inte finns någon mening med att gå vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *