Veganfika hos Djurens Rätt

I tisdags var vi på Djurens Rätts kafékväll i Majorna för första gången. Där bjuds billigt veganfika och diverse information om verksamheten. Som vegan är det sanslöst mysigt att vara någonstans där man kan äta allt som bjuds och det blir naturligtvis inte sämre av att det är fantastiskt gott, vilket var fallet med den smörgåstårta och chokladboll vi åt. Kafét anordnas en gång i månaden och nästa gång är 1 april (inget skämt, hoppas jag).

För övrigt är deras Vegan Göteborg en riktigt bra sajt för göteborgsspecifik veganinfo om lämpliga restauranger, kaféer och affärer att besöka.

8 kommentarer

 1. Jag skulle gärna prova vegankafé, så jag preliminärbokar 1 april för detta!

  Svara

 2. förresten, hur är det med kaviar? räknas det som veganskt? De hade kaviar i recepten på vegansidan, det tycker jag låter lite konstigt.

  Svara

 3. Gör det! Kul att få med lite fler! Angående kaviar, givetvis har du rätt i att fiskäggskaviar inte är vegansk. Men stod det kanske tångkaviar? Det finns nämligen “kaviar” som är gjord av tång i stället för fiskägg, till exempel denna. Det är jättehäftigt för det är verkligen som romkulor både till smak och konsistens, så mycket att man nästan tror att det ÄR vanlig kaviar. Åtminstone den svarta är helt vegansk, medan röd tångkaviar tydligen kan innehålla lus-färgämne. Urbota dumt, en stor del av målgruppen borde ju vara veganer…

  Svara

 4. Som vanligt undrar jag varför ni hela tiden försöker få växter att smaka och se ut som riktig mat. Är inte tång aptitlig som den är, eller måste den “konverteras” till låtsaskaviar för att kunna ätas? Helt sjukt att gå mot naturen och låtsas att vi är växtätare och tvinga sig att avstå det nyttiga och helt oersättliga köttet. Helt obegripligt.

  Svara

 5. Förutom att växter är riktig mat, och att kött inte är så nyttigt och oersättligt som du verkar tro, så håller jag med dig om att det kan bli rätt fånigt med vegetariska/veganska alternativ som påstås likna kött. Visst är grönsaker och sådant aptitligt som det är, men det kan också vara smidigt att få det “förpackat” i ett välkänt format som t.ex. korv, eller varför inte romkulor.

  Svara

 6. Helena, det finns inga rena vegetarianer bland naturfolken. Det har det aldrig funnits. Har det inte funnits större bytesdjur så har man fått nöja sig med smådjur och insekter, men helt utan animalier kan en människa inte överleva. Man kan däremot överleva, och på köpet få en toppenhälsa, på ren animalisk kost. Att kunna vara vegetarian eller vegan är en lyx som man bara kan avnjuta i det moderna samhället, där grönfodret kan transporteras runt halva jordklotet och man kan ta piller mot vitaminbrist.

  Svara

 7. anti, varför pratar du om naturfolk? Tror du att de känner sig utfrysta från Djurens Rätts kafékvällar? Eller menar du att vi borde leva mer som naturfolk generellt i Sverige?

  Angående grönfoder som transporteras runt halva jordklotet, var tror du att sojan som används som djurfoder i Sverige kommer ifrån? Enligt WWF används ett par procent av Sveriges totala import av soja som mat åt människor, medan 385 000 ton soja importeras till Sverige varje år för djuruppfödning. Dagens köttkonsumtion är alltså mer beroende av att grönfoder transporteras över hela världen, och är ännu mer en lyxvara än vad vegansk kost är.

  Svara

 8. Anledningen till att jag tog upp naturfolk var för att visa att vi inte alls är anpassade för en helt igenom vegetabilisk föda. De senaste 2,5 miljonerna år har vi varit jägare/samlare med betoning på kött/fettätande. Under den tiden har vi anpassat oss till en sådan föda. De sista tiotusen åren som vi har odlat gräsfrön är dock en aldeles för kort tid för vår metabolism ska ha hunnit anpassa sig till en så stärkelserik föda.

  Sedan håller jag med om att djurfodertransporterna är förkastliga. Problemet är att vi här i sverige odlar grösfrön för att göra mjöl och av det “mat” för människor. Odlade vi istället vall på alla dessa marker och hade betande nötkreatur så skulle vi helt slippa det problemet. Jag själv drar mitt strå till stacken genom att endast köpa naturbeteskött och kravmärkta mejerivaror.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *