Hoppa till innehåll

Köpeprat

“Köpeprat” heter en katalog på mitt skrivbord. Där lägger jag ljudböcker jag köpt och laddat ner, och de får ligga kvar tills jag lyssnat färdigt på boken för att sedan bli borttagna. Jag har utvecklat en bra procedur nu för att få till filerna så som jag vill ha dem. Finns möjlighet laddar jag ner varianten med femminuterssnuttar. Då blir det enklare att bläddra fram rätt ställe på om man tappar positionen (vilket händer varje gång batteriet tar slut eller om man råkar trycka för kort när man ska spola lite…) jämfört med om man har mastodontlånga filer. När filerna är nedladdade och uppackade använder jag smidiga GPRename för att döpa om alla filer till saker som “007 av 148.mp3”. Sen använder jag EasyTAG för att snabbt rensa alla filer från mp3-taggar. Perfekt! Om jag inte gör så ser jag en irriterande scrollande mp3-tagg i fönstret på spelaren som omständigt talar om för mig vilken bok jag lyssnar på och en massa andra saker jag ju redan vet. Jag vill hellre se ungefär hur långt jag kommit, vilket jag alltså gör genom att döpa om filerna till “x av n.mp3”. Men för att det ska synas annat än väldigt snabbt precis när man byter fil måste alltså taggarna bort också.

Skönt att få sitt köpeprat precis som man vill ha det. Underbart att det finns ett såpass bra utbud av mp3-böcker för direkt nedladdning nuförtiden. För en gångs skull en laglig variant som är bättre än den olagliga fildelningen, då man ju aldrig kan lita på kvalitén eller att alla filer finns med. Att man kan få förhandslyssna lite på uppläsaren är förstås närmast ett krav innan man lägger en relativt stor peng på en mp3-bok (det kostar ju mycket mer än en pocketbok…), men det brukar gå bra – i alla fall hos Adlibris där jag oftast handlar.

Publicerat iBöckerVardagsliv

5 kommentarer

 1. Emma Emma

  Tips från bibliotekarien! Låna mp3-böcker på biblioteket. Det finns på Gbgs stadsbibl (jag kollade :) ). Antingen lånar man en mp3-spelare med boken på eller en CD med mp3filer.

  Fast det kanske är så billigt att det kvittar…

  Även e-böcker och streamade ljudböcker går att låna. Funkar ju om man ändå är hemma. Ett visst antal/vecka gäller.

 2. En CD skulle jag i så fall kunna tänka mig att låna. Fast då måste man ju ta sig till biblioteket, det är ju jättejobbigt. :) Billigt är det ju inte att köpa, precis, men just nu har jag råd att köpa någon bok då och då. Annat vore det om jag fortfarande var student, då skulle jag nog ta mig till bibblan.

  Streamade ljudböcker har jag svurit mycket över… vad tusan ska man med dem till? Vem vill lyssna på ljudböcker vid datorn? Är inte hela poängen med dem att man ska kunna vara lite mobil och lyssna medan man gör annat? Jag ser då inte vitsen i alla fall.

 3. Björn K Johansson Björn K Johansson

  Jag gör precis tvärtom. :) Om ljudboken kommer i massa 5 minuters snuttar så tar jag ett program för att slå ihop den till en stor m4a fil. Då behöver jag inte komma ihåg vilken snutt jag är på. Har också lånat ljudböcker på biblioteket men tyckte att mp3 utbudet var lite skralt. Så tog hem vanliga cd böcker men blev lite mycket jobb att lägga in 19 cd skivor i itunes.

 4. Emma Emma

  Fasiken, det vore kul att jobba som IT-bibliotekarie, finns massor att utveckla. Vore absolut smidigast att låna mp3-böcker genom att ladda ner filer. Musikfiler som man lånar till datorn slutar funka efter några dagar – borde kunna vara samma med ljudböcker!

  Streamat är bra om man ska städa eller så. Eller är hemma sjuk :)

 5. Smaken är som baken. :) Jag antar att hur man vill ha det beror på hur ens spelare fungerar (och hur man använder den).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *