Hoppa till innehåll

Test av veganmjölk från EcoMil

Den sojamjölk, havremjölk och rismjölk som finns nästan överallt duger bra till mycket. De flesta funkar i matlagning och somliga är goda att skumma och ha i kaffe eller choklad, men få av dem är goda att dricka i större mängder. Somliga är rent ut sagt äckliga medan de mer välsmakande brukar vara alldeles för söta för att vara riktigt gångbara. Därför har jag länge varit nyfiken på att testa de mer märkliga alternativen. Vid vår senaste tur till Gröna Boden köpte vi EcoMils hasselnötsmjölk, mandelmjölk och quinoamjölk. De är mycket dyrare än de vanliga sorterna, nästan 30 kr för en liter, varför vi inte testat tidigare.


Växtmjölk från EcoMil

Hasselnötsmjölk var nog godast. Doften var svag sötma, smaken tydlig men blaskig hasselnöt och lite söt, konsistensen lätt grynig. Smaken var inte alls dålig, men kanske inte heller så gångbar. Jag tror jag skulle tröttna efter ett par klunkar, precis som med sötad sojamjölk.

Mandelmjölk luktade nästan ingenting. Smakade mandel och kanske något sötare är hasselnötmjölken. Lite mandelmassevibbar. Lite grynig. Mest godis av de tre, men åtminstone inte direkt obehaglig. Dock inget jag skulle vilja mängddricka.

Quinoamjölk – tvi vale! Lukten påminde om knäckebröd, smaken påminde inte om någonting… det var bara fruktansvärt äckligt. Vidrig! Jag kunde knappt tvinga i mig en andra provklunk. Det här kan vara den mest obehagliga växtmjölk jag provat!

Nu har vi tre öppnade växtmjölkspaket, så det blir nog mycket våfflor och pannkakor framöver. :) Om jag ska våga mig på att dricka någon till våfflorna/pannkakorna blir det garanterat hasselnöt. Quinoa är tusan knappt så man vågar laga mat på… men å andra sidan brukar ju även illasmakande sojamjölk gå bra i mat.

Hasselnötsmjölken har alltså störst potential, men förpackningens svenska text är minst sagt märklig:

EcoMil Svetlana är en dryck av svetlana. 100% vegetabilisk.
Ingredienser: Filtrerat vatten, svetlana* (7%), agave sirap*, maltdextrin*.
* Ecologiskt Jordbruk.

Vem är Svetlana, vad gör hon i min mjölk och hur kan hon vara vegetabilisk?

Läser man texten på danska eller engelska ser man tydligt att det handlar om hasselnötter, och får dessutom en massa annan info. Hur fick de hasselnöt till svetlana?

En kommentar

  1. Lisa Lisa

    haha Svetlana och hasselnöt? Undras om jag, som nötallergiker, är allergisk mot Svetlana också?

    Jag drack quinoa-öl i Aalborg. Det smakade ungefär som fruktsoppa. Inte äckligt, men lite för konstigt för att vara öl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *