Hoppa till innehåll

Människohamn

Så har jag då äntligen läst John Ajvide Lindqvists Människohamn – Jonas fick den av sin syster i födelsedagspresent.

I centrum står Anders, som för några år sedan förlorade sin sexåriga dotter Maja. Hon försvann spårlöst vid en utflykt till fyren Gåvasten. Sedan dess lever Anders ensam och alkoholiserad, skild från frun eftersom förhållandet inte klarade pärsen. Nu återvänder han till platsen där Maja försvann och huset där de bodde på Domarö. Där tycker han sig ana Majas närvaro och får upp hoppet om att hon kanske finns kvar någonstans, på något sätt.

Andra viktiga personer är Anders farmor Anna-Greta och hennes “pojkvän” Simon som är en gammal trollkarl och utbrytarkung. Båda bär på hemligheter som måste avslöjas.

Berättelsen rör skräck, spöken, otäckheter och övernaturligheter, men behållningen ligger främst i andra saker. Faktum är att det övernaturliga ibland balanserar på gränsen till att bli för mycket, men det blir ändå väldigt bra för att fokus ligger på människorna och hur de reagerar. Boken innehåller väldigt många berättelser, skrönor och återblickar – man får vibbar av gammal härlig släktkrönika.

En mysigt otäck bok med ett mustigt språk och bra stämning!

» Andra bloggare om Människohamn

BokinfoTitel: Människohamn
Författare: Ajvide Lindqvist, John
ISBN: 9789170373732
Publicerat iBöckerVardagsliv

En kommentar

  1. Björn K Johansson Björn K Johansson

    Läste den i somras. Väldigt trevlig. Inte lika bra som de två första böckerna men tillräckligt bra. Gillar verkligen språket i hans böcker skarpt plus att hans The smith referenser har fått mig att börja lyssna på dom.

    //Björn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *