Hoppa till innehåll

The Fifth Child

Den här boken fick jag genom en bokringBookcrossing. Med boken följde en bunt vykort, ett från nästan varje person som hittills läst den:

Bookcrossing Bookring for The Fifth Child

The Fifth Child är en kortroman på 133 sidor skriven utan kapitelindelning. Den är det första jag läst av nobelpristagaren Doris Lessing och WOW! vilken bra början! Boken handlar om paret Harriet och David vars stora dröm är en stor familj med en sisådär åtta barn. De skaffar ett gigantiskt hus på landet och sätter igång att skaffa barn och bjuda in släktingar till alla möjliga högtider. Lyckan är näst intill total, det enda som fattas är ekonomin, men lyckligtvis kan Davids pappa hjälpa till.

Så blir Harriet gravid en femte gång och påverkas mer än under någon tidigare graviditet. Barnet där inne tycks ha en enorm styrka och Harriets liv förvandlas till ett ständigt krig mot varelsen där inne. Och till slut föds Ben, ett goblinliknande barn med ondskefull blick. Allt blir kaotiskt och drömmen om den lyckliga familjen går i kras.

Jag tycker att det är en helt fantastisk bok. Den går att läsa på två sätt: antingen är Ben faktiskt ett onaturligt monster som vill dem alla illa, eller så handlar det egentligen om ett vanligt handikappat barn och föräldrar som inte kan acceptera detta.

Allra mest berörd blev jag av tiden då Harriet var gravid och visste att hon bar på någonting monstruöst. Jag är glad att jag inte läste boken när jag själv var gravid, för då skulle jag väl ha blivit skrämd till vettet… Ett tips till alla gravida: läs boken, men vänta några månader! :) Och alla andra: läs, bara läs! Det är en underbar bok, fast på ett väldigt obehagligt sätt.

BokinfoTitel: The Fifth Child
Författare: Lessing, Doris
ISBN: 0586089039
Publicerat iBöckerVardagsliv

3 kommentarer

  1. Linnéa Linnéa

    Ja, den är riktigt bra och riktigt otäck, vilket av perspektiven man än läser den ur. Jag har för mig att det finns en fortsättning också, men den är inte lika bra.

  2. Ja, det finns en som heter “Ben, in the world”. Jag är kluven… jag hade ingen aning om att den fanns förrän efter jag läst boken och jag tyckte verkligen att berättelsen var avslutad. På ett sätt vill jag lämna det så, på ett annat sätt vill jag läsa allt som finns när nu boken var så bra…

  3. Linnéa Linnéa

    Jag rekommenderar nog att strunta i den andra, jag minns att jag blev besviken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *