Stor tjej nu

Vi känner att det är dags för en del förändringar. På lite sikt vill vi att Ava ska lära sig somna själv, att hon ska sluta med sin ”napp” = nappflaska med vatten, att hon ska sluta med blöja och att hon ska kunna leka/se film m.m. själv i större utsträckning. Men var börjar man? Jag försökte prata lite med Ava:

Jag: Ava, vet du vad stora tjejer kan göra?
Ava: PAJKA BOLL!
Jag: Ja, stora tjejer kan sparka boll! Men vet du vad de kan göra mer? De kan somna själva också! [Lång utläggning om hur man kan läsa godnattsaga, kramas och säga godnatt och sedan ligga och somna själv i sängen med mamma eller pappa i rummet bredvid.] Jag tänkte att vi skulle prova det snart, för det kan stora tjejer!
Ava: OCH PAJKA BOLL!

Hmm… ja, så det kändes väl inte som att det riktigt gick in. Men sen när jag lade henne och vi just läst saga sa hon:

MAMMA JAG VILL INTE SOVA FÄLL! JAG VILL INTE POVA DE! JAG VILL SOVA MED MAMMA!

(fäll = själv, förstås)

Hjärtskärande! Så vi tänkte att vi börjar i någon annan ände… Idag gömde jag vattennappflaskan högst upp och längst in i ett skåp. Varje gång hon bett om vatten har hon fått ett glas och när hon bett om ”vattenflackan” har vi sagt nej, du är stor nu, så du kan dricka ur glas. När vi var ute och gick med vagnen fick hon dricka ur en vanlig vattenflaska (det har hon gjort ibland annars också, så det är inget nytt). Det ska bli intressant att se hur det går. Hon brukar alltid vilja ha ”vattenflackan” när hon blir ledsen eller trött. Idag har det inte blivit några stora scener när hon inte fått den, men hur ska det fortsätta?

Vi försöker också att lita på henne mer. Att inte säga nejnej farligt till allting, att inte komma och hämta henne hela tiden när hon går utom synhåll. Vi är väldigt hönsiga av oss, men vi förstår ju att om hon ska bli mer självständig måste vi ge henne utrymme till det. Idag fick hon stå på pallen inne på toan och blaska med vatten medan jag lagade mat i köket. Men det dröjer nog innan hon får gå ut själv…

Relaterade inlägg:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *