Hoppa till innehåll

The Cider House Rules

Jag har haft ett väldigt bra bokår i år. Flera gånger när jag läst ut en bok har jag tänkt att “det här blir kanske årets bästa”. Men nu tror jag att jag faktiskt läst årets bästa bok, det måste ju bara vara den här.

The Cider House Rules (Ciderhusreglerna) handlar främst om Homer Wells, som växer upp på barnhemmet i St Clouds i Maine i början av 1900-talet, och om Dr Larch, som är läkaren på barnhemmet. Dr Larch tar emot många kvinnor som bär på oönskade barn och ger dem valet att abortera dem trots att det strider mot lagen. De barn som föds hamnar på barnhemmet och de flesta av dem blir adopterade. Homer Wells är ett undantag. Efter flera katastrofala försök att hitta honom en familj accepterar Dr Larch att han hör hemma på St Clouds och försöker få honom att göra lite nytta. Han lär Homer allt han kan och Homer blir en skicklig läkare utan officiell utbildning. Men han vägrar genomföra aborter.

Meningsskiljaktigheten som råder mellan Homer Wells och Dr Larch är det centrala i boken, men vad den framför allt rymmer är otroligt många starka människoporträtt. Irving vågar verkligen skriva om allt, han vågar krångla till det för sina karaktärer, ge dem bagage och utsätta dem för hemskheter. Och han lyckas göra det bra. Mitt i all dramatik genomsyras hela texten av en härlig torr humor så man blir tvungen att le åt finurligheter mitt uppe i allt elände. Jag är också imponerad av att berättelsen är väl förankrad i relevant historia och politik. Irvings efterord avslöjar att han utgått från det som ligger honom nära: han har hämtat mycket information från läkare i släkten och han har själv arbetat på en äppelfarm. Äppelfarmen har jag inte ens nämnt i den här texten, men den spelar en stor roll. Läs boken så får du se..!

BokinfoTitel: The Cider House Rules
Författare: Irving, John
Publicerat iBöckerVardagsliv

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *