Dags att välja fotobokleverantör

Nu ska jag sätta igång med Fotobok 2011. Dags att välja leverantör, eller snarare programvara, för det är mest programvaran jag utvärderar för att göra mitt val. Den måste vara flexibel och lättjobbad!

Jag har redan funderat lite och då lutade det åt Blurb. Men helt 100 kändes det inte när jag testkörde lite nu, så jag tänkte sondera terrängen lite mer.

Och ikväll har jag väl kommit fram till att nä, än har jag inte hittat någon som gör allt jag vill.

Om jag får drömma lite:

 • jag vill ha ett superbra program enligt min subjektiva bedömning, vilket bland annat innebär:
  • programmet ska vara generellt snyggt, smidigt, superflexibelt, stabilt och enkelt att jobba med
  • bra befintliga sidmallar som är snygga och utnyttjar sidorna väl
  • möjlighet att spara egna sidmallar
  • drag-n-drop av bilder från externt program (det var inte en självklarhet när jag började göra fotoböcker, men nu verkar alla lyckligtvis stödja det)
  • smidig justering av position, zoom, storlek m.m.
  • möjlighet att påverka EXAKTA positionsvärden
  • bra förhandsgranskning
  • flexibilitet är viktigt – ingen jäkla påtvingad autolayout
 • just nu är jag nog allra mest sugen på formatet 28×28 cm även om stående A4 eller liknande duger
 • bra kvalitet och gärna framkallning på riktigt fotopapper

Ikväll har jag testat Fuji Direkt, eftersom de erbjuder varianten Briljant som framkallas på riktigt fotopapper. Jag kunde snabbt konstatera att jag antagligen skulle irritera ihjäl mig på programvaran, men det som framförallt diskvalificerar Fuji för mig är formaten Briljant går att få i: liggande A3, liggande A4, 30×30 och 20×20. Av dessa är det bara alldeles för pluttiga 20×20 som får plats i vår Billy, som väl får anses vara en ytterst normal bokhylla. Varför inte stående A4?! Eller kanske ännu hellre 28×28. Och ja, jag tycker det är viktigt att kunna ha ryggen utåt.

En intressant upptäckt ikväll var att min gamla favorit Pixopolis erbjuder 28×28-böcker på fotopapper och uppdaterad programvara. Men programvaran var tyvärr sig lik…

Blurb är fortfarande en kandidat. Fotoklok också, antar jag. Men nu ger jag upp för ikväll…

3 kommentarer

 1. Fick min bok från fotoklok.se till jul.
  Supersnygg! Gjorde en 200×280 samma som dom testade i K&B.
  Fick en rabattkod (20%) nu på deras nyhetsmail men kanske inte ska publicera den här…

  Svara

 2. Men du, Dijay, varför låtsas du vara en nöjd kund till fotoklok när du i själva verket är vd/produktionschef Tomas Hammarström? Varsågod att rätta mig om jag har fel, men det räcker att googla på “dijay fotoklok” för att se vääldigt många såna här kommentarer på olika sajter. Ibland framgår från kommentaren att du heter Tomas och tillhör fotoklok, men oftast låtsas du precis som här vara en nöjd kund.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.