Hoppa till innehåll

Provmånad med Netflix

Jag blev minst sagt förvånad och positivt överraskad när Jonas visade att Netflix kommit till PS3:an. Särskilt efter den totala besvikelsen med MUBI, som verkligen var uselt. Och ännu bättre blev det när jag faktiskt provade och gillade. Båda är alltså streamingtjänster för film och tv-serier (eller det senare kanske bara gäller Netflix?).

Vi använder ju primärt Lovefilm för att se film, vi har alltså ett filmuthyrningsabonnemang som innebär att vi får skivor hem i brevlådan som vi postar tillbaka till dem när vi sett filmen. För oss har det varit det bästa tillgängliga alternativet, men nu har de helt klart fått konkurrens om vår gunst.

Vi har en gratis provmånad med Netflix just nu – sedan kostar det 79 kr/mån – och håller som bäst på att utvärdera. Några synpunkter hittills:

 • Det är riktigt trevligt att kunna välja det man vill se just för tillfället och starta det direkt!
 • Skönt att det är en fast avgift, så att inte varje visning kostar.
 • Första intycket av utbudet är bra (du ser inte allt om du kollar deras hemsida oinloggad!), men Lovefilm har mer gamla klassiker och sånt – vi har hyrt ett stort antal Ingmar Bergman-filmer till exempel, men Netflix har inte en enda. Än så länge vet vi inte i vilken takt det läggs till nytt, vilket förstås kommer att vara avgörande för hur utbudet uppfattas.
 • Superbra att det finns ett barnläge med bara barnfilm och att man där dessutom kan välja utifrån karaktär snarare än filmomslag. Ava har tittat på Lilla prinsessan, Babar och Djungeldjuret Hugo hittills och jag tror inte att hon tröttnar på Netflix i första taget.
 • När det gäller Avas tittande under morgonvällingen vill man gärna att det ska gå fort. Det absolut snabbaste är förstås att starta Barnkanalen på TV. Att starta en skiva kan vara en oerhört frustrerande process med tusentals menyval och trailers att klicka förbi. Netflix är klart enklare än skiva, men såklart mer involverat än att starta Barnkanalen. Imorse blev Netflix-startandet en lång process, eftersom PS3:an krävde uppdatering först (och Ava insisterade givetvis på Netflix), men i vanliga fall känns det klart överkomligt – om hon bara väljer någorlunda snabbt. :)
 • Man får filmrekommendationer, men det är lite synd att det inte görs skillnad på vuxenläge och barnläge… I vuxenläget har vi nästan bara barnfilmsrekommendationer. Jordgubbs-Lisa och Smurfarna, till exempel. Jag vet inte…
 • När man registrerade sig hade man valet att logga in med eller utan Facebook. Jag valde utan, för jag tänkte att jag kunde koppla till Facebook senare om jag ville, plus att Netflix-kontot ju är hela familjens och inte bara mitt. Ändå kopplades Facebook in och Netflix började automatiskt posta vad vi ser på. Det tycker jag var lite fult, faktiskt. Nåja, lite kul är det att man kan se vad vänner gillar och så, så jag har faktiskt inte slagit av det.
 • Hittills har vi (ser jag i historiken) sett 16 filmer/avsnitt (10 barnprogramsavsnitt, 2 filmer och 4 avsnitt i serien Lost in Austen). Två gånger hittills har det plötsligt slutat funka. Det har dock funkat direkt igen när jag startat om hela PS3:an.
 • Jag är positivt överraskad av gränssnittet, ovanligt smidigt för att vara någonting på PS3:an, faktiskt. Sökfunktionen är också riktigt bra. Jag saknar möjligen ett sätt att snabbt få överblick över en viss kategori film, nu måste man bläddra runt väldigt mycket. Men jag är nöjd.
 • Jag tycker det är väldigt osmart av dem att inte vara tydligare med sitt utbud på hemsidan. För att se allt måste man registrera sig och lämna kontokortsuppgifter, alltså även för en gratis provperiod. Det är lätt att tro att det bara finns det man ser när man är oinloggad och det är verkligen inte imponerande.
 • Det tekniska är helt klart största frågetecknet här. Går nätet ner blir det förstås pannkaka av alltihop. Dessutom har vi som sagt haft problem med att det plötsligt slutat funka två gånger. Frågan är om detta kommer att bli ett mycket större problem än att Lovefilm-skivor visar sig vara repade och osebara?

Jag är på det stora hela mycket positivt överraskad och väldigt glad att Netflix kommit till PS3:an! Att se på datorn är verkligen inte ett alternativ, men jag trodde att det var det som gällde för alla bra streamingtjänster.

Det kommer väldigt lägligt också, för jag behöver all hjälp jag kan få för att varva ner och slappna av. Jag är så dålig på det! Har svårt att släppa allt som ska göras och ta det lugnt. Finns det något att göra, vilket det ju alltid gör, tänker jag att “jag ska bara..” så kan jag vila sen. Jo, tjena… Men med lite lockande filmer och serier kan det nog bli lättare att vila inför förlossningen!

Publicerat iFilmVardagsliv

8 kommentarer

 1. Toppen med en recension! Jag och maken är lite sugna på att testa, vi använder Lovefilm nu, men det är så segt att se tv-serier på så sätt (går ju ofta rätt länge mellan avsnitten). Att se via datorn är lite för meckigt – antingen liten skärm eller hålla på att koppla mellan, så PS3:an tycker vi också är ett gott alternativ. Nu ska vi nog testa i alla fall! :)

 2. Ja, gör det! Tror att Lovefilm har betydligt fler tv-serier, men om man är nöjd beror väl på vilka man vill se… och hur utbudet utvecklas. Det är ju i alla fall himla smidigt att ha tillgång till alla avsnitt direkt. När man sett klart ett startar nästa avsnitt automatiskt om 20 sekunder om man inte stänger av, farligt. :)

 3. Hmm, tycker att det verkar finnas mycket mer när jag kollar på Netflix-sajten än när jag browsar på PS3:an, ändå..? Vet inte om de visar ALLT i sina browsa-film-vyer. Men sökfunktionen brukar vara bra, så det bästa är kanske att använda den om man letar efter något särskilt.

 4. En sak till som är skön med Netflix: I vanliga fall har vi upp till två stycken Lovefilm-skivor liggande hemma. Båda är tänkta att vi ska se tillsammans. Jonas ser en del eget på sin dator, men jag har inte sett något eget på evigheter. Jag har visserligen inte heller riktigt velat det, då jag har svårt för att ägna mig åt den sortens avkoppling när det finns saker att GÖRA (vilket det ju alltid gör), men nu när jag försöker tvinga mig att koppla av inför förlossningen är det ju superbra. Med Lovefilm hade det inte gått. Vill jag se något själv struntar jag hellre i det än att “slösa” en av våra dyrbara film-slots med Lovefilm. Nu behöver jag inte känna så, ser jag någonting själv påverkar det inte våra gemensamma filmkvällar.

 5. Roade mig nu med att söka på alla de 62 filmer vi har inlagda i vår lista hos Lovefilm. Av dem fanns 6 stycken på Netflix… Ingen vidare utdelning alltså, å andra sidan vet jag inte hur många av dessa filmer som vi verkligen, verkligen vill se.

 6. En grej jag saknar är att kunna lägga till filmer i en “Vill se”-lista. Kanske inte alltid så lätt att komma ihåg allt intressant man sett flasha förbi…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *