Hoppa till innehåll

Balkongodlingsutvärdering

Härom dagen skördade jag ganska mycket grönkål:

Dagens grönkålsskörd

Tyvärr inte helt vegansk grönkål, med tanke på bladlössen som bodde i den… usch! Jag tvättade jättenoga, men helt lätt är det ju inte att få bort allt. Till slut blev det hur som helst en dundergod paj som även innehöll svampstuvning med kantareller som Jonas plockat.

Vi har fortfarande kvar lite grönkål där ute. Den ska ju kunna skördas även på vintern, så vi tänkte vänta lite med det sista bara för att testa vad den tål.

Annars är det mesta borta nu. Liten utvärdering:

Grönkål – Bra, jag vill gärna odla grönkål igen! Det är så gott och den blev skapligt rejäl, även om den krymper till nästan ingenting vid tillagning… Men MER grönkål nästa år om jag får bestämma!
Plocksallad – Också en favorit, helt klart. Den blev fin och fräsch och det kändes som att det blev ganska mycket. Väldigt lyxigt att kunna gå ut på balkongen och plocka egen sallad. Ava gillade den också, ja det var nog den enda hon riktigt gillade, faktiskt.
Ruccola – Den gick bra, men för mig känns den nog ändå inte lika nödvändig, om vi nu ska prioritera. Vi använde den bara som sallad, hade varit roligt att laga något med den också egentligen.
Mangold – Känner samma som inför ruccolan. Men fin blev den!
Basilika – Gick nog sämst av alla, faktiskt… blev knappt nånting. Vi brukar annars vara rätt bra på att ta hand om basilika, så det var lite nytt. :)
Gräslök – Blev klen. Kändes inte jätteviktig för mig.
Persilja – Gick skapligt, men den har ändå inte gjort så stort intryck. Blev väl inte så jättemycket. Jag använder gärna fryst persilja i matlagningen, vore ju åtminstone i teorin kul att använda egenodlad färsk i stället. Fast frågan är om det är värt det när det ändå funkar så bra med fryst?
Koriander – Gick skapligt, men det kändes inte som att den heller gav så mycket. Jag gillar koriander och skulle gärna odla mer, men vet inte om det är prio ett.

Jag vill jättegärna fortsätta med framför allt grönkål och plocksallad. Vi vill nog prova några lite grövre saker nästa gång då vi förhoppningsvis startar tidigare på säsongen (det blev ju först i augusti i år), så därför väljer jag så få favoriter av dessa. Jag vill också gärna odla MER av varje, snarare än så här lite av många. Men i år var det ju mest ett test och som sådant känns det väldigt lyckat.

Publicerat iVardagsliv

En kommentar

  1. Ika Ika

    Jag hade ruccola i balkonglåda och kommer att ha mer av den nästa år. Använder väldigt gärna ruccola i maten, strör den ovanpå maten på tallriken eller har den som sallad bredvid, så för mig var det en jättebra att odla egen i stället för att hela tiden köpa hem krukor. Snabbt växte den också.

    Grönkål odlade jag utomhus, och var imponerad av att det faktiskt blev något av den trots det massiva angreppet av jordloppor på de späda plantorna. Tror att odlingsväven gynnade jordlopporna, men å andra sidan höll den kålmaskarna borta.
    Jag är inte annars så förtjust i grönkål i lagad varm mat, men tycker den är jättegod i en höstig sallad bestående av hackad grönkål och rivet äpple. Man kan ha i lite citronsaft också så blir äppelrivet inte lika brunt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *