Hoppa till innehåll

Helena testar glutenfria produkter

Jag är 1½ vecka in i min glutenfria månad. Jag har haft lite besvär ett par gånger, inte så farligt men tyvärr är det svårt att jämföra med hur det varit tidigare. Det är ju först nu jag blivit ordentligt uppmärksam på det.

Att testa en massa glutenfria produkter var egentligen inte en del av min ambition, snarare att äta “vanlig” mat som också är glutenfri. Men det har ändå blivit ett par saker. Frukostmässigt började jag med chiapudding och gröt, men chiapudding kräver framförhållning och jag vill nog inte äta det varje dag och gröt har jag så svårt för, blir liksom illamående innan jag blir mätt. Jag trodde nog att det skulle gå att hitta någon “vanlig” müsli, men det är ju vete i allihop såklart… så jag har testat, tadaa:

fruktmusli

Finax glutenfri fruktmüsli. Tja, jag tänkte ju direkt att den inte var lika god som de sorter vi brukar ha, men att den var rätt ok. Sen har jag dock tröttnat mer och mer… den är för söt, på ett lite obehagligt sätt, tycker jag. Får väl se om jag testar någon annan sort… Man kan såklart göra egen müsli, men det är ju rackarns bekvämt att köpa färdig när man knappt hinner nåt alls ändå.

Linfröknäcke
Wasa knäcke

Jag har inte varit jättesugen på att testa specialbröd, mjuka glutenfria bröd är ju jättedyra och ser jättetråkiga ut. Men något bröd är trevligt att ha och jag råkade faktiskt vara sugen på knäckebröd, så jag slog till på två sorter. Gillar båda, faktiskt! Sander också. :) Semper Linfröknäcke gillar jag mest, tack vare linfröna. Wasa Gluten- och laktosfritt knäckebröd är också gott. Båda kommer i anmärkningsvärt små och spröda skivor, men de är i alla fall goda.

Chokladkakor

Chokladkakor från Semper. Tja, det är klart att det alltid i viss mån är gott med kakor. Men det är ju roligare om man inte associerar till sågspån när man äter dem… Dessa fångar tyvärr min nidbild av glutenfria bakverk ganska bra på det sättet. Den där torra smuligheten, liksom. Inte alls den sockriga sprödheten det borde vara. Men de slinker ner, det gör de.

Det var ju såklart en extra utmaning att hitta glutenfria specialprodukter som var glutenfria OCH veganska. Liten brasklapp angående dessa produkter är att jag inte har kollat upp alla E-nummer och berikningar och dylikt, det är alltså möjligt att de inte är helt strikt veganska.

Vi hade bovetemjöl hemma, så när vi åt pannkakor sist använde jag det och gjorde detta recept. Det blev riktigt bra faktiskt, åtminstone när jag dränkte pannkakorna i massa sylt och grädde. För jag är inte helt bekväm med bovetesmaken faktiskt och jag tycker att den där sågspånskänslan finns där också. Jag använde även bovetemjöl i vårt vanliga kladdkakerecept, bara bytte mjölet och fick tillsätta lite extra vätska, till fredagsmyset. Gott, men sågspånigt. Men just mycket längre än så har jag inte kommit vad gäller glutenfria mjöler. I julas gjorde vi paj på en färdig mix. Det pajskalet hade gått att använda som hjälm, blev stenhårt! Men det gäller väl att ha både rätt mjöler och rätt recept. Ser mycket fram emot Karolina Tegelaars kommande Stora boken om naturligt glutenfri bakning från Kakboken-serien. Jag har korrläst den, så jag vet att recepten i alla fall ser frestande ut. :)

Snart är det semmeldagen! Min plan är att baka egna glutenfria bullar enligt recept från Kakboken. Ska jaga ingredienser på lördag, jag hoppas att det går bättre än när jag försökte innan jul och xantangummi var slut överallt utom i webbshoppar med 75 kr frakt…

Imorgon ska vi ha tacofredagsmys. Då blir det hårda tacoskal för mig. De andra får ha de mjuka för sig själva. Jo, det finns särskilda svindyra glutenfria som säkert inte ens är goda, men jag står över dem denna gång. Intressant att notera att flera sorters salsa innehåller gluten.

Risnudlar

Vad gäller mat annars så brukar det ju slinka ner en del pasta i vanliga fall. Men det finns ju annat. Ris, quinoa, potatis i olika varianter. Krossat bovete har jag också ätit, för att vi hade det. Just det, jag har köpt majsmakaroner också. Och blivit väldigt förtjust i risnudlar! De är ju lika enkla som snabbnudlarna vi alltid försöker ha hemma som nödmat/latmat och riktigt goda också, inte så där meningslösa som somliga nudlar av den mer genomskinliga sorten är… dessa är lite åt det hållet, fast rejälare.

Majsstärkelse (Maizena) har vi alltid hemma och det går ju utmärkt att reda med i stället för vetemjöl. Jag gjorde även sojafärsbiffar med krossat bovete och majsstärkelse.

Intressant experiment, detta. Nu får jag fundera dagligen över intressanta frågeställningar som “hur mycket är det okej att fisa utan att det ska räknas som besvär?”. Joråsåatteh. Man blir ju liksom väldigt uppmärksam på sånt…

Och vad mer?! Jag har börjat äta och faktiskt uppskatta surkål. Jorå. Det ska ju tillföra välbehövliga magbakterier.

Publicerat iVardagsliv

2 kommentarer

  1. En del tacoskal görs ju på majsmjöl (de mjuka också) – men det kanske är uppblandat med vanligt mjöl?

    Var försiktig med att utesluta saker, det är lätt att hamna i en ond cirkel där man till sist har väldigt få (vettiga) alternativ kvar. Dessutom (med risk att låta otrevlig/nonchalant, vilket jag inte menar!) beror det ju lite på hur mycket besvär man har med sin mage – jag brukar tänka att man kanske inte kan förvänta sig att ens mage fungerar perfekt alltid (men har man mycket besvär är det såklart värt att testa. Kanske iofs också värt att gå till läkare för att vara säker på vad det är eller kontakta dietist för hjälp med kosten.

  2. Aha, jag är inte så bevandrad i tacovärlden egentligen, kände bara till vetetortillas. Men majs låter ju väldigt gott, dessutom.

    Hihi, du lyckas både hänvisa till läkare och fånga varför jag inte vill gå dit. :) Jag har liksom känslan att om jag går till läkare utan att vrida mig i fruktansvärda plågor så leder det inte till annat än att jag känner mig dum. Så jag tycker inte jag har tillräckligt stora problem för det, vill bara testa om jag med kost kan påverka lite hur magen blir. Men det är ju som du säger, helt perfekt kan man inte vänta sig heller! Det blir väldigt lätt när man går och är så här uppmärksam på magen att man noterar varje liten prutt… :)

    Jag provar glutenfritt nu eftersom det ofta är det första uppenbara tipset och för att flera jag pratat med upplevt drastisk skillnad efter en tid utan gluten. Jag tror nog egentligen inte att det blir så för mig och jag hoppas det faktiskt inte alls, det vore trist… Men en till anledning att jag provar glutenfritt är att jag är lite extra intresserad av det just nu pga korrläst en glutenfri bakbok och har släkting som relativt nyligen insett att hon inte klarar gluten. Plus att det känns bra att tvingas lära sig lite fler alternativ till pasta och bröd, som jag lätt överäter annars.

    Sen tror jag inte att det är enbart VAD jag äter som påverkar utan även HUR. Borde lära mig att inte slänga i mig maten, inte stressa, inte småäta…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *