Hoppa till innehåll

Konsonanterna kommer!

Vi har inte övat uttal särskilt mycket med Sander. Andra barnet och sådär… Vi har märkt ibland att han är oväntat bra på att säga nya ord, medan gamla ord ofta uttalas barnsligt av gammal vana. Så förmågan har väl inte utnyttjats maximalt egentligen. På sistone har han på egen hand börjat förfina uttalet. Det började med S för några veckor sedan. Han sa som han brukar “JA ÖJA Å” (jag göra så) om någonting, men sedan stannade han upp och bearbetade:

JA ÖJA Å… JA ÖJA SSSS… SSSS… SSSÅÅÅ… JA ÖJA SSSSÅ! JA ÖJA SÅ!

Det ledde till att jag faktiskt bad honom prova säga Sander med S i stället för NANNEJ. Och det gick ju alldeles utmärkt, NANNEJ (eller det slarvigare NANNE/NENNE) blev SANDEJ hur lätt som helst. Vi avverkade i rask takt SANDSLOTT, SNOPP, SNIPPA och ett par andra användbara ord med S.

Igår sa han MELA DASS! MELA… GLASS! GLASS! MELA GLASS, MAMMA!

Några substitutioner som kanske blir mer seglivade är R (J eller L) och K (blir ofta T). Och sj-ljud kan bli lite vad som helst. R och sj-ljud är ju inte särskilt konstigt, men T i stället för K kan vara lite knepigt. STOR är till exempel skor. :) JA TAN INTE DE! är en annan T(K)-klassiker. Kom heter nog förresten fortfarande det lite mer random POM. – POM MAMMA! POM NU! – Vad vill du? – POM, BAJA POM MAMMA! Om vi påtalar det kanske det blir TOM. :)

Jag antecknade ett par andra saker han sagt för några veckor sedan:

DÅT MAMMA, INTE DE MENINGEN. GICK BA VA? (han råkade bonka till mig under nattningsstöket)

JA SESSEN JA INTE POVA TÖT-TOLANS PENNA. DU DUM MAMMA. (en stund efter att vi lämnat förskolan, där jag nekat honom att rita på deras whiteboard…)

Kan konstatera att han säger LESSEN och inte SESSEN nu.

Han är ganska bra på att klä känslor i ord. Han har också börjat uttrycka ilska lite mer verbalt. Typ DUMMA DEJ MAMMA! Hur argt det än sägs är det ju liksom lite gulligt också…

 

En kommentar

  1. Algot är också dålig på R och K – K blir ofta T, framförallt när det är ord som har K “mitt i”. Fast “Snättor” (snäckor) låter väldigt sött!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *