Hoppa till innehåll

Summering av läsning 2022

Så var det dags att summera ännu ett fint läsår. I år har jag inget problem att utse en favorit. Boken som totalt golvade mig och gav den starkaste läsupplevelsen 2022 är Prep av Curtis Sittenfeld:

Jag har såklart läst väldigt många andra bra också. Några extra nämnvärda:

Antal lästa böcker totalt, per ålderskategori och med Sander

Det blev 69 böcker i år, inklusive allt (diagrammets totallinje exkluderar bilderböcker, då det som mest varit 63 stycken ett år och jag tyckte det blev lite skevt att ha med dem). Alltså ingen ny chans att nå 100, vilket jag trodde jag gjort förra året, men någon sorts bokföringsmiss snuvade mig på det då det i själva verket visade sig vara 99… Nåja, jag kommer inte stressläsa på grund av det.

Fördelningen: 40 vuxenböcker, 25 barn- och ungdomsböcker, 4 bilderböcker

Fördelningen per månad ser ut så här:

I år blev det 10 höglästa böcker med Sander (+ någon oavslutad och någon omläsning av enklare slag):

Läst med Sander 2022

Format

Pappersböcker: 62
E-böcker: 6
Kombinerad e-och-ljudbok: 1 (i en barnboksapp med Sander)

Det blir fortsatt mest pappersböcker. Det är mysigast och det råder liksom ingen brist på dem. Jag skaffar nog mest e-böcker när boken jag vill läsa inte finns på biblioteket, eller har lång kö och jag vill läsa nuuu. I år har jag bara läst en enda bibliotekslånad e-bok (även om jag påbörjat en till som jag läser nu). Det trodde jag egentligen att jag skulle göra mer, men när jag alltid har en hög pappersböcker hemma blir det liksom inte av.

Anskaffning

Biblioteket: 42 = 61%
Köpt: 12 (varav 5 e-böcker) = 17%
Fått: 3
Annat: 12

Jag gillar biblioteket och är nöjd med 61% bibliotekslån. Behåller ju i stort sett inga böcker, så skickar vidare dem jag köper/får/annat. Därför passar bibliotekslån (och egentligen e-böcker) mig bra.

Reglerna för vad som räknas till vad är lite flytande här. Jag använder etiketten för “Fått” om det är en present från en person. Böcker från bokbytarhyllor, goodiebags eller från annan familjemedlems bokhylla (även om jag någon gång köpt dem) brukar jag sätta som “annat”.

Kvinnlig/manlig författare

Kvinnlig: 52 = 75%
Manlig: 16 = 23%
Annat: 1

I år gjorde jag inga ansträngningar för jämnare fördelning…

Annat i det här fallet är “både och” och det handlar om boken skriven av Tomu och Yumi, som jag läst med Sander.

I vanlig ordning är männen mer frekvent förekommande bland barnböckerna; endast hälften av de manliga lästa författarna har skrivit vuxenböcker, det vill säga 20% av vuxenböckerna jag läst har manlig författare.

Vuxenböcker av manlig författare

Språk

Svenska: 56 = 81%
Engelska: 13 = 19%

Ursprungsländer

I år läste jag böcker från 18 olika länder, varav 8 nya. Se även Läsa jorden runt-sidan. (Det är lite svårdefinierat vilket land en bok ska tillskrivas ibland och jag kanske inte alltid bedömer konsekvent men gör i alla fall någon sorts bedömning utifrån parametrar som hur lång tid författaren bott i landet, den aktuella bokens koppling dit med mera. Oftast är ett krav att författaren ska vara född i landet, men det kan finnas undantag. Har hen däremot fötts i ett land men vuxit upp i ett annat och skriver böcker som vilken infödd författare som helst i det nya landet räknar jag dem till det nya landet.)

Australien: 2
Belgien: 1
Danmark: 1
Finland: 2
Frankrike: 1
Guadeloupe: 1 (nytt, territorium)
Island: 1
Lettland: 1 (nytt)
Marocko: 1 (nytt)

Nederländerna: 1
Pakistan: 1 (nytt)
Saint-Pierre-et-Miquelon: 1 (nytt, territorium)

Storbritannien: 5
Sverige: 42 = 61%
Ukraina: 1 (nytt)
Uruguay: 1 (nytt)

USA: 5
Zimbabwe: 1 (nytt)

Per världsdel

Afrika: 2
Asien: 1
Europa: 56
Nordamerika: 7
Oceanien: 2
Sydamerika: 1

I den här sammanställningen blir det ännu tydligare att jag kan bredda mig lite… Europa kommer med största sannolikhet alltid att leda stort, men kanske borde jag ha som mål att läsa minst en bok från varje världsdel varje år (utom Antarktis…)?

Böcker lästa i Lästa-länder-utmaningen. Favorit: Modersmjölken.

Vid årets slut såg lästa-länder-kartan ut så här:

Lästa länder

Nobelpristagare

Böcker av nobelpristagare: 1

Jag hade nästan glömt bort mitt ständiga läsmål att läsa minst en nobelprisvinnande författare per år när Ernaux fick priset, men såg i alla fall till att klämma in en av hennes böcker.

Har fortfarande inte läst Abdulrazak Gurnah…

Bokcirkelböcker

Bokcirkeln Veganbokprat har fortsatt att ses ungefär varannan månad + vid några bokfria tillfällen. Jättemysigt! I år var första gången jag missade en träff och inte vilken som helst heller, utan julbordet på Chouchou. Trist, men får man covid så får man covid… Jag har i alla fall läst alla böcker och nu är vi uppe i 35 stycken totalt!

Veganbokprat 2022:

#30 Memorys bok av Petina Gappah
2022-01-26 online på Facebook

#31 Vaggvisa av Leïla Slimani
2022-03-30 på ChouChou

#32 Célanire av Maryse Condé
2022-05-15 med picknick och vandring i Nyckelviken

#33 Allt vi inte sa av Sara Osman
2022-08-22 på Verte

#34 Skogen där stjärnorna slocknar av Kristin Harmel
2022-10-16 hos Josefine på Saltarö

#35 Poirots jul av Agatha Christie
2022-12-18 med julbord på Chouchou

Summa summarum, ett fint läsår! Den här gången blir läsmål för 2023 ett eget inlägg som kommer snart.

Publicerat iVardagsliv

En kommentar

  1. […] år har jag sparat den mest omfattande årssammanfattningen till sist: har redan postat om läsning, film, löpning, friluftsliv och fågelskådning som egna […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *