Hoppa till innehåll

Stockholm Streets 5 km

Efter Söder runt blev jag så pepp att jag anmälde mig till ett lopp till! Valet föll på att springa 5 km i Stockholm Streets. Man fick välja 5 eller 10, men milloppet var två varv på samma bana och det är ju inte jättekul när man blir omsprungen av täten som springer dubbelt så fort som en själv … och jag ville testa att pressa farten, vilket ju är lättare om man springer kortare.

Två dagar innan loppet gav jag mig ut på ett sorts intervallpass där jag efter uppvärmningsjogg en dryg kilometer sprang en kilometer på 05:56. Efter att ha gått/joggat lite sprang jag en till snabb kilometer på 05:54. Och där är ju min idealfart. Jag kände att jag med största sannolikhet inte skulle kunna hålla den i 5 km, men jag tänkte att jag skulle tillåta mig själv att släppa det där kravet jag har på att springa hela loppet. Jag ville starta i idealfart och se hur länge jag kunde hålla den och sedan gå en bit om det behövdes.

Men … nej, jag lyckades inte riktigt. Precis i starten var jag snabb (ovanligt att slippa trängseln som brukar råda på större lopp) men jag kände direkt att det inte var aktuellt. Totaltiden på första kilometern blev 6:03, så ändå väldigt nära. Men sen tappade jag till 6:21 och sen 6:28 … vid det laget var det ju helt uteslutet att ha en total snittfart på under 6:00, men jag började sikta på 6:15! Och jag lyckades rycka upp mig så de följande två kilometertiderna blev 6:13 och 6:07! Totalen blev då 6:14 min/km, vilket jag kände mig väldigt nöjd med ändå.

Anledningen att jag inte lyckades pressa mig mer kan nog ha varit för lite energi. Jag hade ätit en ordentlig lunch, men sen helt glömt bort att jag borde äta något mellanmål. Ville inte äta något för nära inpå loppet, som alltså startade 18.30, men jag hade en så hektisk dag att jag kom på det för sent. Det funkade ju ändå, men kanske hade jag kunnat pusha lite mer med mer energi i kroppen. Får komma ihåg det till nästa gång …

Min officiella tid blev 31:11 och det börjar ju närma sig målet 30:00. Egentligen är det ju lite snett att jag har som mål att springa 5 km på/under 30 min och 10 km på/under 60 min, eftersom det såklart är svårare att hålla samma fart längre tid, men så får det vara. När/om jag kan springa 5 km på under 30 min kan jag ju såklart sätta ett nytt mål, fast jag tror inte att jag har det i mig att bli jättemycket snabbare …

Jag är ändå väldigt glad att farten gått åt rätt håll på sistone efter att jag under lång tid befunnit mig i en svacka. Så här har ju vårens lopp sett ut:
Kungsholmen runt 10 km, 1:08:51, 6:53 min/km
Vårruset 5 km, 32:07, 6:25 min/km
Söder runt 10 km, 1:03:59, 6:24 min/km
Stockholm Streets 5 km, 31:11, 6:14 min/km

Banan var jättefin! Har inte sprungit lopp i Vinterviken förut, men banan var verkligen en anledning att välja just det här loppet. Framför allt fint att springa runt Trekanten! Då var jag glad att det var ett mindre lopp, för det var ändå ganska trångt. Apropå mindre lopp, jag kom på placeringen 31 i min kategori! :) Det lär jag nog aldrig slå. Fast totalen var förstås 73 personer i Damer 5 km. :) Ändå bra att ligga i övre halvan, hehe.

Fin bana, särskilt runt Trekanten

Nästa lopp är inte förrän 31 augusti, Tjejmilen. Jag kommer att ta paus under semestern, men det hade ju varit fantastiskt om jag kan rycka upp mig i augusti och fortsätta sänka farten. Men vi får se. Är väl medveten om att en sommarpaus kan göra att man tappar mycket …

Publicerat iVardagsliv

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *