Hoppa till innehåll

Jenny

Jag har lyssnat på Jonas Gardells inläsning av Jenny, den senaste boken om Juha och de andra från En komikers uppväxt. Nu är det 25 år senare och Juha får ett brev av Jenny. Juha får veta det han aldrig visste, men samtidigt alltid har förstått: på den där sista festen i nian, när Juha inte var med, blev Jenny våldtagen av ett killgäng från klassen. Juha vill veta vad som hände och söker upp barndomens plågoandar. Livet har inte varit lätt för dem heller, visar det sig.

Jonas Gardell skriver om hur Sävbyholms förortsidyll döljer mobbing och otäckheter. Klassen har en tydlig rangordning och alla vet vem som räknas och vem som inte gör det. I nian står Jenny som alltid lägst i rang.

Det är en fruktansvärt otäck berättelse som vinner trovärdighet på att vara väl förankrad i sånt jag tror att de flesta kan känna igen sig i. Om jag skulle försöka skriva som Jonas Gardell tror jag att det skulle bli väldigt svulstigt och pretentiöst, men Gardell lyckas skriva berörande och stämningsfullt utan att det går överstyr. Texten går åt det poetiska hållet, med upprepningar och återkopplingar som väl fungerande stilistiska knep. Jag tycker om hans sätt att skriva och jag tycker om hur han läser. Det här är en väldigt bra bok och en väldigt bra inläsning.

BokinfoTitel: Jenny
Författare: Gardell, Jonas
ISBN: 9173132322
Publicerat iBöckerVardagsliv

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *