Hoppa till innehåll

Svart fjäril

Anledningen att jag blev sugen på Anna Jansson är väldigt enkel: Hennes (Månpocket-)böcker har snygga omslag! Inte bara det att framsidorna är fina, de har dessutom ett tydligt grafiskt tema och en “författarlogga” – “Anna Jansson” skrivet på samma sätt på varje bok. Bäst av allt är att varje bokrygg har en symbol som representerar boken, i det här fallet samma fjäril som återkommer i olika storlekar på fram- och baksida. Det får mig att vilja samla fler i bokhyllan!


Jag gillar fjärilen på bokryggen och “författarloggan”.
Svart fjäril visade sig vara mycket mer än en snygg yta. Jag tyckte mycket bra om den! Det är en kriminalroman där vi dels följer den stackars kvinna som på grund av sin hemska uppväxt begår mord och anlägger bränder, dels polisen som jagar henne. Huvudpersonen är kriminalinspektör Per Arvidsson, som under handlingens gång både har kärleksbekymmer och får veta mörka familjehemligheter.

På omslaget finns ett citat från Nerikes Allehanda: “Svart fjäril är utan tvekan Anna Janssons hittills skickligast konstruerade roman.” Det var det som fick mig att välja just Svart fjäril och jag håller med om att berättelsen är bra uppbyggd. Själv gissade jag inte upplösningen förrän när ca 25 sidor återstod och till och med efter det fick jag anledning att tvivla. Men jag hade rätt och skämdes nästan för att jag inte tänkt tanken tidigare – alla ledtrådar finns där, snyggt levererade. Ändå är jag förstås glad att det blev som det blev, för om jag gissat det tidigare kanske jag inte hade blivit lika imponerad.

När jag började läsa blev jag rädd för att språket skulle vara för poetiskt och högtravande – det är det på första sidan. Men efter första sidan reagerade jag inte en enda gång på att så skulle vara fallet. Jag tycker om Anna Janssons sätt att skriva.

Nästa Jansson-bok jag är sugen på heter Drömmar ur snö och jag var väldigt nära att köpa den sist jag bokshoppade. Två saker fick mig att avstå genom kombinerad verkan: det enda återstående exemplaret var lite kantstött och dessutom var omslaget inte lika fint. Det var till och med katastrofalt dåligt: på ryggen försvann titeln i en svart illustration, så att man bara kunde läsa “Drömmar”! Hur kan man göra så!? Men jag kommer nog läsa den snart ändå…

» Anna Janssons hemsida

BokinfoTitel: Svart fjäril
Författare: Jansson, Anna
ISBN: 9170013403
Publicerat iBöckerVardagsliv

2 kommentarer

  1. Hej
    Jag har än så länge bara läst Må döden sova av Anna Jansson.Den var bra.Jag får nog se om jag kan finna fler böcker av henne.
    :)

  2. Maj Maj

    Hej!
    Jag gillar verkligen Anna Janssons böcker. Men jag har faktiskt inte tänkt på det estetiska. Du har rätt, pocketböckerna är verkligen snyggt utformade. Men jag lånar böckerna på biblioteket, där är de inbundna i biblioteksband.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *