Hoppa till innehåll

Arbetstitel och lite om handlingen i romanen

Ha! Där satt den! Nu har jag äntligen satt en arbetstitel på min roman:

Tomrum

Jag bytte precis filnamnet från nano.doc till Tomrum.doc för att riktigt markera detta stora steg. Jag kommer att behöva ändra lite terminologi i texten också (Tack för funktionen “sök och ersätt”!)… jag har kallat det mellanrum tidigare, men nu har jag kommit på att tomrum passar bättre.

Berättelsen handlar om vad som händer efter döden. Det finns ett tomrum (tidigare: mellanrum) mellan livet och döden där de kan hamna om någonting i de levandes värld håller dem kvar. Titeln kan syfta både på detta tomrum och på tomrummet de döda lämnar i de efterlevandes liv – en dubbeltydighet som jag gillar.

Känns ganska bra. Eller finns det något skäl att inte kalla berättelsen Tomrum (om så bara att det låter trist)? På sätt och vis är det roligt med långa, smått pretentiösa titlar och sådana är också lättare att söka på. Att googla “tomrum” ger 312000 träffar, medan “nu vill jag sjunga dig milda sånger” (roman av Linda Olsson) ger 42600. Kanske brodera ut det till något snyggt? Vad nu det skulle vara? Efter döden väntar tomrummet eller nåt sånt. :)

Hittar en bok som heter Tomrum, men verkar handla om konsthistoria och den har dessutom utgått hos Adlibris. Kanske inte gör något?

4 kommentarer

 1. Det här är NaNo2006-boken, alltså?

  Det är ju lite svårt att föreslå titlar till något man inte läst, men utifrån din beskrivning kan man kanske tänka sig saker som Kvarhållen i tomrummet.

 2. fast… det finns väl massor med böcker som har samma titel. det är ju nästan omöjligt att undvika och patent på titlar eller ord är det väl ingen som har… så det gör nog absolut ingenting… tyckte nog att titeln var lite fyndig, så där dubbeltydig, som du beskrev det…

 3. Helena Helena

  leopardia har rätt i att titeln inte måste vara helt unik. Jag skulle ju inte döpa berättelsen till någonting uppenbart upptaget som Hanteringen av odöda (John Ajvide Lindqvists zombiebok), men en obskyr konstbok är inte något skäl att undvika titeln Tomrum.

  Största nackdelen jag kommer på är just att det är ett vanligt ord. En lång, “pratig” titel blir genast mer unik och lättare att söka på. Jag har försökt googla bilder till filmer med namn som är alldeles vanliga ord, det är inte så lätt.

  Vi får se. Kvarhållen i tomrummet är på rätt spår mot mer pratig och unik titel, fast än så länge gillar jag det enkla Tomrum mycket bättre än annat jag kan komma på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *