Hoppa till innehåll

Första advent

Idag har vi julstädat åtminstone litegrann och packat upp adventsgrejer. Det var lite i senaste laget, visade det sig… Adventsljusstaken hade rostat (!) och åker därför till tippen. Den elektriska adventsljusstaken ville inte tändas. Gick igenom alla lampor och skakade på dem, möjligtvis pinglade det lite om den i mitten, så vi får väl testa att byta ut den, men givetvis hade vi inga reservlampor hemma. Så det blev väldigt lite adventstämning hos oss… men vi hade i alla fall pepparkakor och lusselängd. Och så ordnade vi en provisorisk adventsljusstake så vi fick tända första ljuset. Men lite av poängen förloras förstås när det är värmeljus:

Första advent

Skulle vilja pynta lite mer och köpa fler adventsljusstakar och adventsstjärnor till fönstren, men det är ju grymt opraktiskt med en massa prylar som Ava kan dra ner… och dessutom kan vi inte riktigt gödsla med pengar nu, så jag försöker intala mig att det enbart är positivt att vi spartanpyntar.

För övrigt tycker jag det är grymt opraktiskt att adventsljusstake betyder både den elektriska man har i fönstret och den man ställer fyra stearinljus i. Finns det några bättre, särskiljande ord?

Publicerat iVardagsliv

5 kommentarer

 1. Ika Ika

  Här pratar många om elljusstake, fast det är säkert ett översättningslån från finskan…

  Jag myser över min nyupphängda stjärna – och stjärnor i fönstren funkar ju bra även om det finns små nyfikna barnm i huset, om man bara lyckas säkra elsladdarna.

 2. Helena Helena

  Ja, elljusstake är bra, förstås. Det är inte så adventsspecifikt, men adventselljusstake blir kanske otympligt. Oftast är det väl till advent man använder elljusstakar, så det kanske blir tillräckligt specifikt automatiskt.

  Ja, det är ju just det där med sladdarna… alla uttag sitter ju i väldigt tillgänglig höjd. Kanske får leta batteridrivet…

 3. ni har inte några vägguttag ovanför fönstret? det hade ju löst problemet.

  Sen finns det ofta adventsljusstakar, både el o för stearinljus, att köpa på second hand.

 4. Jag kan varmt rekommendera att köpa stearinadvetsljusstake på loppis! Köpte en helt okej för tio spänn på Erikshjälpen i Mölndal. Elektrifierade saker kan ju vara lite mer… spännande att köpa begagnat. Där rekommenderar jag IKEAs rea istället. De kan till och med ha ett och annat batteridrivet pynt.

 5. Helena Helena

  Inga uttag ovanför fönstren… och vår gamla stearinadventsljusstake, den som just dog, är faktiskt köpt på Myrorna. Men numera är vi aldrig nånstans där det finns loppisar… kan det inte flytta in nån i Nordstan? Eller allra helst Landvetter centrum, förstås!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *