Stresskurs

Vapnet som används mot min utmattning är nu en kurs i stresshantering som jag går via företagshälsan. Det är en grupp som ska ses varannan vecka online och hittills har det varit en träff. Andra träffen skulle ha varit på skärtorsdagen, men den blev framflyttad.

I kursen får man såklart en massa info om stress, men sen har man också “hemläxor”. Jag försöker verkligen göra det bästa av detta, även om det inte är helt lätt.

En stor del av kursen går ut på att lära sig “tillämpad avslappning”. 2-3 gånger om dagen ska vi göra en avslappningsövning som tar en kvart. En ganska klassisk sådan, man lyssnar på en röst som instruerar en att spänna handen, slappna av, känn skillnaden… och så vidare, genom hela kroppen. Sen är tanken att man ska kunna korta ner tiden för att uppnå samma avslappningseffekt. Nästa version är fem minuter lång, tror jag. Det finns en ännu kortare och till slut ska man nå effekten bara av att tänka på att göra det, typ. Och förhoppningen är då att fysisk avslappning även ska hjälpa mentalt, antar jag. Det hade varit fint i alla fall, att kunna häva panikkänslor genom att typ bara … andas. Vi får väl se hur det går.

En annan del av kursen handlar om fysisk aktivitet. Det är såklart individberoende, men jag tog till mig av grundtipset att ta en rask promenad på 30 minuter varje dag. Även om jag var ute och gick en del tidigare också är det en annan sak att gå raskt och målmedvetet på det sättet, att se det lite mer som träning och att man ska uppnå ett mål och inte bara strosa runt och mysa. Jag kände direkt att jag fick samma överansträngningskänslor i benen som när jag börjar springa på nytt efter att ha kommit ur det.

Jag blir lite stressad, haha, över att jag fått så mycket att göra och det känns svårt att hinna med allt detta, men jag prioriterar det högt. Jag märker att jag inte når samma totala avslappning som jag har gjort tidigare i samband med typ yogapass, skolgympa och när jag nu kan ha gjort liknande övningar. Jag kommer ganska långt, men det finns någon sorts grundspänning kvar. Så det är bara att fortsätta öva. Det är också svårt att slappna av när det är stökigt runtomkring och man känner att man måste klämma in det innan nästa punkt på dagsschemat… men samtidigt är det ju i precis sådana situationer som jag måste lära mig att slappna av och inte känna mig stressad, så det är säkert jättebra övning…

Att öka fysisk aktivitet kom med riktigt bra timing för mig. För bara veckor sedan säckade jag ofta ihop bara av att gå, men nu har det funkat bra med de raska promenaderna. Så bra, faktiskt, att jag nu till och med efter två veckors raska promenader har börjat nosa på att jogga igen efter paus på ett halvår. Lite tidigt att ropa hej, men jag hoppas jag kan fortsätta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.