Hoppa till innehåll

Viking Line Gabriella till Helsingfors

Vi har varit på minisemester! Liten försmak på sommaren med kryssning till Helsingfors.

Lördag: Båten avgick 16:30 och vi var på plats i god tid. Spanade in vår hytt, som kändes oerhört lyxig jämfört med alla andra båthytter jag sovit i och det enbart för att den hade FÖNSTER! Det var väldigt trevligt faktiskt! Vi gick upp på däck när båten lämnade hamnen och stod och tittade en stund när vi gled ut genom skärgården. Sen drack vi tjusiga drinkar i en bar och spanade runt lite på båten innan det var dags för buffé.

Buffén var en lagom förvirrande upplevelse, haha. Vi blev tillsagda att prata med kockarna om veganskt och när vi gjorde det fick vi tallrikar med färsfylld aubergin, som inte fanns på själva buffén. Det, samt en rotsaksblandning och broccoli, var det enda veganska som fanns, enligt kocken. Fast sen, när vi lassat på rotsaker och broccoli på tallrikarna tipsade han om att vi kunde kolla grönsaksdelen också. Och det var ju där det fanns lite mer roliga vegangrejer såklart. Och sen visade det sig att det fanns pommes och nuggets på barnbordet. Så vi hade lassat på en massa ganska tråkig mat innan vi ens visste att det fanns annat … oh well. Ändå inte en fantastisk upplevelse att ha några få val på en svindyr buffé där köttätarna hade maaassor av grejer, såklart, men det visste vi ju. Ville testa ändå och det var ändå väldigt mycket bättre än det först verkade …

Söndag: Frukostbuffén var sådär, men det visade sig ju såklart dag 2 att vi missat det lilla bordet vid sidan av där det faktiskt fanns lite veganska pålägg och sånt … nåväl, vi åt oss mätta i alla fall och det fanns gröt och havregurt med diverse tillbehör, så det gick ingen nöd på oss.

Så hade vi några timmar i Helsingfors! Vi knatade in mot staden och gick i lite affärer. Det visade sig att lunchstället vi sett ut öppnade 13 och inte 12, som det stått på Happy Cow, så vi gick först en promenad till den coola Tempelplatsens kyrka. Sen spanade vi in det häftiga biblioteket Odi en snabbis och tog en geocache där utanför, innan det till slut blev lunch på Junk y Vegan. Coolt ställe där jag gärna skulle äta igen.

Sen blev det lite strosande och butiker igen, samt ett besök på den veganska munkbutiken Round – Steissi, där vi inhandlade efterrätt som sen intogs i Esplanadparken under ivrigt övervakande från ett gäng skräniga trutar.

Tillbaka på båten besökte vi spat, där det fanns bastu, bubbelpool och ett par temaduschar – “cool mist” och “tropical rain”. Middagen blev på grillrestaurangen, som hade en riktigt god veganburgare (fick smaka av Jonas), men de hade också en annan rätt med aubergine, veganfeta, hummus, rostade kikärtor m.m. som jag tog eftersom jag redan ätit burgare och pommes till lunch. Kul att de hade två alternativ, men burgaren var så god att jag nog egentligen kunnat äta burgaren en gång till. Min rätt hade klart varit godare om de rostade kikärtorna faktiskt känts rostade och dessutom varit lite kryddiga. Auberginen hade också gärna fått smaka mer. Men det var gott och trevligt ändå och vi satt jättefint vid ett bord med utsikt över havet.

Sen var det superfint att njuta av solnedgången från hyttfönstret!

Måndag: Frukostbuffé igen och nu hittade vi faktiskt de veganska smörbyttorna, veganosten m.m. :) Hann chilla på hytten ett tag innan vi klev upp på däck och njöt av utsikten mot ett soligt Stockholm.

Fin resa som såklart gav mersmak på Helsingfors! Det är ju bara en liten aptitretare att få komma i land några timmar …

Publicerat iVardagsliv

2 kommentarer

  1. […] I början av juni var det långhelg för nationaldagen och vi åkte Viking Line Gabriella till Helsingfors. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *