Hoppa till innehåll

Idre 2023

Vi tog en vecka i Idre igen! Förra året bodde vi en bit bort från “centrum”, på andra sidan om bygget av Sydgondolen, men nu valde vi att bo precis ovanför centrum i stället. Väldigt smidigt att ha nära, särskilt alla gånger vi stack till simhallen för att simträna med Sander inför simtest i skolan.

Första kvällen, söndag 9 juli, hade vi finfin utsikt mot norska Rendalssølen, men det var inte alla dagar den syntes …

Måndag: Burusjön och Gränjestjärn

På måndagen var det hyfsat väder. Det såg rätt mörkt (eller snarare blött) ut för veckan, men den här dagen passade vi på att åka och bada i Burusjön. Det var en kall sjö och såklart gick solen i moln när vi började bada och sen kom lite regndroppar också. Men men, det var väldigt fint i alla fall! Och oerhört långgrunt – se bild 4 nedan, där står jag som en liten prick långt ut med vatten till knäna … Fin sandbotten hela vägen!

Efter detta ville familjen basta och chilla i stugan och jag gav mig ut på en egen liten vandring. Jag valde terränglöpningsspåret runt Gränjestjärn, en fin rundslinga på 6 km med mycket varierande terräng, jag fick både promenera på grusväg och klafsa myr. Jag bjöds på finfin utsikt över både Städjan, som vi besteg förra året, och Nipfjället, dit vi planerade en tur i år.

När jag kom hem var familjen i full färd med att spela kortspelet som vi efter diverse googlingar kommit fram till ska heta Tölp (vi sa Nolla och president, för att undvika ett annat n-ord som förekommer i varianter av namnet). Kvällen gav också nya varianter av utsikt över Rendalssølen. Utöver kortlek hade vi även med oss Wingspan, som vi spelade fem gånger (!) under veckan. Kul att hela familjen gillar det!

Tisdag: Renbiten och Grövelsjön

En förbokad aktivitet! Som veganer är vi inte jättepepp på djurhållning egentligen, men vi hade bokat in oss på att träffa renarna hos Renbiten. Hos dem finns tama renar som av olika anledningar inte kan gå fritt, till exempel Lovis, som förlorade sin mamma när hon var mycket liten. Och när en ren vant sig för mycket vid människor kan den bli lite för närgången andra människor om den går fritt … Vi har ju sett många frigående renar i Idre och det kändes passande att få komma lite närmare, veta lite mer och även att stötta samer (för givetvis var det rätt dyrt, men det är ju alla aktiviteter …). Idre har ju Sveriges sydligaste sameby och det är en av de samefamiljerna som driver Renbiten.

Vi gick en vacker promenad genom skogen och längs ett vattenfall för att komma till renarnas inhägnad, där vi fick mata dem med pellets och grönt. Det var en fin stund och renar är verkligen lugna och fina djur. Fint att klappa dem och känna hur tjock päls de har och hur mjuka och varma hornen känns.

Efter renträffen åkte vi vidare till Grövelsjön och åt lunch på Sjöstugan. Jag åt pumpasoppa, Jonas hamburgare och barnen våfflor. Mycket bra! Sen blev det ett dopp i Grövelsjön.

Onsdag: Mest stughäng …

Onsdagen var riktigt blöt, precis som väderprognosen sa att den skulle bli. Jag har knappt några bilder, så jag minns inte riktigt vad vi gjorde. Hängde nog mest i stugan. Någon av oss gick säkert och simmade med Sander, för det gjorde vi fyra gånger under vistelsen och han utvecklade både bröst- och ryggsim ordentligt. Kravet från skolan är att man ska kunna simma 200 m, varav 50 ryggsim och det känns som att han kan klara det nu. Annat vi gjorde i stugan: läsa, spela kort och Wingspan. Jo, denna dag åt vi tacos också. Med hjortronsylt pga vi var ju ändå i fjällen och vi hade inte så många ingredienser, men det hade vi. :)

Ah, just ja, på kvällen tog Ava en liten joggingrunda och jag gick en sväng för att logga två geocacher.

Torsdag: Fäboden och Gränjestjärn

Även torsdagen var ganska regnig, men vi vågade oss ut i alla fall. Vi åt våfflor till lunch i Fäbodcafét och stiftade bekantskap med några djur på fäbodvallen, bland andra en väldigt rolig get som skrek på oss att mata den med gräs och blommor.

Efter fäboden ville jag visa Gränjestjärn för familjen och vi tog nu den betydligt mer lättgångna slingan som gick över asfalt och träspänger. Kanske inte bästa vädret, men fint ändå.

Fredag: Upp på Lillnipen på Nipfjället

På fredagen skulle det i alla fall inte bli lika mycket regn, så det var dags för årets topptur! Förra året gjorde vi den skapligt krävande turen upp på Städjan, men i år besteg vi den betydligt snällare Lillnipen. Ca 1,5 km tur och retur. Såklart lite tufft uppför ändå, men klart överkomligt. Fin utsikt mot Städjan och såklart åt alla andra håll. Det blev korvlunch på toppen och sen ett par geocacher. På väg upp försökte vi oss också på att luras av synvillan på Trollvägen, men det funkade inte riktigt på oss, vi tyckte att vi rullade rätt …

Lördag – Sydgondolen upp på Gränjesvålen/Idre fjäll

Redan sista dagen! Vi tog en lugn förmiddag med Wingspan och lunch hemma. Sen tog vi oss till Sydgondolen (hoppsan, var visst lite knepigt …) och åkte upp på Gränjesvålen. Sydgondolen byggdes ju medan vi var här förra året, men då åkte vi den äldre, liften upp. Kul att se hur det såg ut nu, men tja, skidbackar är ju inte jättevackra på sommaren … Fint med lite utsikt i alla fall.

Efter toppturen gick jag en liten sväng för att leta efter de två geocacher i området som jag inte lyckats logga än. Men efter att stigen på kartan inte fanns och jag följt en annan som inte gick rätt och klafsat myr en stund gav jag faktiskt upp och gick till stugan och läste i stället. Jonas och Sander gick och simtränade en sista gång.

Sen blev det lite packning och … Wingspan, såklart. :)

Söndag: hemresedagen

Så himla skönt att vi pungat ut för avresestäd! Det var så stressig förra året, med utcheckningstid redan klockan 10 och massor av utpackning och städning. Sänglinne och handdukar hade vi också hyrt, skönt det också, men vi fick bara underlakan för 90-säng och ingen av oss sov i det…

Det var rejält dimmigt när vi gick upp, men det började spricka upp innan vi åkte. Jag sprang runt och fotade när vi tömt lägenheten, för jag hade såklart missat att fota medan vi var inbodda …

Själva utcheckningen var enkel, eftersom lägenheten hade kodlås och vi fick ett sms som ledde oss till en sida där vi bara behövde trycka på en knapp för att checka ut.

Vi fick se en vit ren intill vägen när vi lämnade fjälltrakterna. <3 Det är speciellt att man ser dem hela tiden där uppe!

Vi lunchade på McDonald’s i Mora (på ditvägen var det McDonald’s i Hedemora …) och tog en fikapaus på en fin rastplats nära Sandviken, där jag också fick logga min första geocache i Gästrikland. :)

Så var en fin vecka slut! Inte bästa vädret kanske, men vi börjar ju vänja oss vid att det ska vara så på semestern … jättefint i juni och augusti, grått och regnigt i juli … säkert ända tills vi faktiskt justerar semestern efter hur det brukar vara. :)

Nu har vi varit i Idre i två år i rad och nu dröjer det nog några år till nästa gång. Men fjäll längtar jag ständigt till, så jag hoppas det blir något annat sådant. Lyckligtvis har jag i alla fall en planerad resa till Jämtlandsfjällen i augusti med min vandringskompis också. <3

Publicerat iVardagsliv

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *