Hoppa till innehåll

Gravidyoga

Idag har jag varit på första kurstillfället gravidyoga. Skönt, men oj alltså… vilken skillnad på att yoga gravid och ogravid! Gravidyogan baseras på ashtangayogan och vissa positioner var ju samma eller bara lite gravidanpassade. Allt var väldigt annorlunda med mage och ont, jag kände mig inte det minsta smidig. Alltså, bara en sån enkel grej som barnets position:

Denna position används för återhämtning emellanåt under ett yogapass och tanken var att den skulle funka så för oss också. Men det var ju inte det lättaste med mage… Man fick sära på benen och stödja sig med underarmarna framför kroppen, men det var inte det minsta bekvämt…

Det var också helt omöjligt att kliva fram hela vägen från Hunden… jag brukar även i vanliga fall ha svårt att komma helt tillbaka, men nu var det bara fånigt.

Nåja, det var väl ingen större överraskning att det skulle vara skillnad. Förra gången valde jag ju vattengympa och det var så himla skönt att komma ner i vattnet och för en gångs skull få känna sig lätt. Däremot tyckte jag att själva gympan kändes lite mesig och väldigt frustrerande, då vattnet bromsade rörelserna så man omöjligt kunde göra dem i rätt takt. På yogan känner jag mig som en strandad val, men det känns bra att man får jobba lite mer. Bitvis sträckte det väldigt skönt i ryggen. Och det som gjorde mest ont var faktiskt att ligga på rygg och andas…

Vi började för övrigt passet med att alla fick berätta om sig själva och säga om de hade några krämpor eller så. Jag vet inte om folk skönmålade verkligheten, men jag reagerade på att det var väldigt få som verkade ha ont någonstans… För mig är det något helt givet i samband med graviditet, fast ibland fattar man ju att det inte är så för alla. Men jag antar också att de som har ont kanske inte är de som är mest benägna att gå på yoga.

Det ska bli intressant att fortsätta kursen och se hur det känns framöver!

En negativ sak var att det inte fanns något omklädningsrum! Man fick trycka in sig i ett förråd som var proppfullt med ihoptravade stolar och annat gojs, genom fönstret kunde man tydligt se folk i huset mittemot, det fanns knappt något golvutrymme och ingenstans att sitta. Stå upp och ta på strumporna i mitt nuvarande skick är ingen höjdare. Jag byter nog om på jobbet nästa gång och åker hem i yogakläderna sen.

En positiv sak är att stället ligger i samma hus som Hermans… Jag hade först inte tänkt äta där ikväll, men så regnade det när yogan var slut och jag tänkte att jag ju i alla fall kunde gå och titta hur det såg ut. Det såg gott ut, så jag åt och tänkte att det kanske skulle sluta regna. Det gjorde det inte, jag blev jätteblöt. Men gott var det.

Publicerat iVardagsliv

5 kommentarer

 1. Vad roligt att få läsa din gravidyoga upplevelse och framförallt höra hur du upplever skillnaden mellan att yoga som gravid och icke gravid! =)
  Lycka till resten av din graviditet!
  Må så gott!

 2. Emma Emma

  Kul att du fortsätter med yogan. Har du hört talas om yogablock? Det skulle nog hjälpa i många positioner.

  Ashtanga är ju rätt tuff yoga också. Jag tycker alltid det varit jobbigt när jag testat och jag har inte varit det minsta gravid :)

 3. Tack Therese!

  Emma, nej, men yogastället tillhandahåller kuddar och filtar i alla fall. :)

  Ja, ashtanga är tufft, och det ska vara lite tufft på gravidyogan också, men ändå betydligt snällare än vanlig ashtanga. Och så kan man ju styra lite själv hur hårt man kör också.

 4. Så märkligt, min bloggläsare hade slutat uppdatera med dina inlägg! Å andra sidan var det ju en trevlig upplevelse att ha en hel drös olästa ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *